Industriarbetarnas tidning

Anställda på Nike-fabrik i Indonesien får mångmiljonbelopp

18 januari, 2012

Skrivet av Agneta Persson

En fabrik som tillverkar Nikeskor i Indonesien har gått med på att betala drygt sju miljoner kronor för obetald övertid till sina anställda. ”Det här är bara början”, säger facket.

Det är närmare 4 500 arbetare på PT Nikomas skofabrik i Bantenprovinsen som i början av februari kommer att få betalt för den obetalda övertid de jobbat under två år. Sammanlagt handlar det om 600 000 obetalda övertidstimmar. Arbetarna hävdar att de har jobbat gratis i arton år, men den indonesiska lagen tillåter bara ersättning två år bakåt i tiden.

Fack och arbetsgivare förhandlade i ett år innan de nyligen kom överens. Enligt skoarbetarnas fackföreningsledare, Bambang Wirahyoso, kan uppgörelsen påverka hela den indonesiska arbetarrörelsen. Till tidningen The Guardian säger han att fackets seger gjort det redo att ta strid för varenda arbetare som tvingas jobba övertid. ”Vi har bara börjat”, säger han.

Enligt facket är det mer eller mindre standard att indonesiska fabriksarbetare jobbar sju dar i veckan utan ordentlig övertidsersättning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.