Industriarbetarnas tidning

Äntligen tillbaka på hemmaplan

20 januari, 2012

Elden tog deras arbetsplats ifrån dem, men de fick löfte om att få återvända. Tommy Ek, Mats Lindh och Conny Persson har väntat allra längst, men nu är alla tryckare tillbaka på JMS i Helsingborg. DA fick en pratstund på väg in till första skiftet.

Detta har hänt

  • Morgonen den 17 april 2010 utbröt en brand på ett av JMS tryckerier i Helsingborg. Troligen exploderade en motor i en tryckpress. Ingen människa kom till skada, men arbetsplatsen totalförstördes.
  • Alla anställda fick behålla jobbet, men tvingades pendla bland annat till JMS enhet i Vellinge söder om Malmö.
  • Sommaren 2009 tog JMS över delar av Aller Tryck. Därför hade företaget två enheter i Helsingborg. Efter branden snabbade JMS på sina planer för investeringar i nya tryckpressar. En 16-sidig, en 32-sidig och en 64-sidig press har köpts in och är snart i produktion.
  • Den 28 november 2011 var alla tryckare tillbaka i Helsingborg igen.
  • JMS i Helsingborg trycker bland annat Dagens Arbete.

Om branden:

Mats: Det var en lördag så jag var ledig. Min svärson ringde från Gotland och sa att ett stort tryckeri i Helsingborg brann. Då förstod jag att det var min arbetsplats.

Conny: Jag gick av skiftet en kvart innan branden bröt ut och mötte brandkåren när jag släppte av en kompis på väg hem. Men då kopplade jag ju inte ihop det med jobbet. Jag såg det på text-tv sen. Först tänkte jag på jobbarkompisarna så klart. Hade alla klarat sig? Men sen så kom ju tankarna på framtida jobb.

Tommy: Nu blir vi arbetslösa. Det var första tanken. Jag började jobba här efter skolan, jag var inte 18 ens. Det var den 13 oktober 1974.

Mats: Jag har också varit här länge, sedan 1980. Jag undrade ju vad som skulle hända. Men vi hade möte inom några dagar och fick veta att ingen skulle sägas upp.

Tommy: Det kändes skönt. Det var positivt. Företaget har ställt upp bra. Vi har fått milersättning under tiden vi har pendlat till JMS tryckeri i Vellinge.

Om tiden i Vellinge:

Tommy: Vi kom ju lite med mössan i hand till Vellinge. Allting var redan klappat och klart, skiften var satta. Det var bara att ta det som det var. Arbetskamraterna i Vellinge fick också ändra sina arbetstider och ställa upp för oss som drabbades av branden. Det var 5-skift först och sen 4-skift, så det blev många 12-timmarspass. Skiften var egentligen okej. Det var restiden som gjorde det jobbigt. Jag hade tolv mil enkel resa till jobbet.

Mats: När vi slutade klockan elva på fredagskvällen så var Tommy hemma halv ett på natten. Sen skulle vi vara på plats klockan nio på lördag morgon igen.

Tommy: De första fick flytta tillbaka till Helsingborg i april i år. Jag vet inte varför vi blev kvar sist. Det var ledningen som bestämde det där.

Conny: Det blev lite tomt när det bara blev vi kvar från Helsingborg till slut. Det kändes konstigt. Vi har ju ändå jobbat ihop i så många år.

Tommy: Det drog ut på tiden och sköts fram hela tiden. Inte en vinter till sa vi bara. Vintern var det värsta. Mörkret och väderleken.

Conny: Och de långa arbetspassen. Man var rätt trött när man körde därifrån.

Tommy: Jag somnade till en gång i somras på väg hem från ett nattskift. Då hade jag ändå stannat strax innan för att gå ut och ta lite frisk luft. Men jag nickade till vid ratten sen och vaknade av att det sprutade grus runt bilen. Det gick bra, men reparationen blev dyr.

Om att komma tillbaka till Helsingborg:

Tommy: Det tog mig 20 minuter att åka hit i dag! Det är stor skillnad.

Conny: Vissa av arbetskamraterna i Vellinge har man lärt känna bättre än andra. Dem kommer man till å sakna. Men det känns bra att träffa alla gamla arbetskamrater igen. Fast nu kommer vi ju sist hit, så vi vet inte riktigt var vi kommer att hamna någonstans.

Tommy: Eftersom pressarna inte är installerade än så blir det väl en del diversearbete i början. Det är sånt man får räkna med. Det är okej.

Conny: Fast man vill ju in i tryckeriet bara.

Tommy: Ja, det är ju det vi är utbildade för. Men det här blir nytt för oss. Det är samma gamla folk, men en ny arbetsplats. Det känns nästan som att få ett nytt jobb. Det är lite ovant. Men nu är vi så gott som hemma.

Mats: Hemma. Det var på Ängelholmsvägen (där det eldhärjade tryckeriet låg, red. kommentar).

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.