Industriarbetarnas tidning

”Det vore ologiskt att lägga ner”

17 januari, 2012

Skrivet av

För många av SCA:s anställda kom beskedet om den planerade försäljningen som en överraskning. – Men det är ingen idé att spekulera i vad som kommer att hända, säger GS klubbordförande i Värnamo, Torbjörn Nilsson.

Samtliga anställda vid SCA:s svenska enheter inom förpackningsverksamheten informeras om försäljningen. I Värnamo tog personalen emot beskedet med förvåning.

– Det är klart vi blev förvånade, även om det har gått rykten i många år om att vi kanske skulle säljas, säger GS klubbordförande i Värnamo, Torbjörn Nilsson.

I Värnamo arbetar cirka 120 anställda i produktionen. Torbjörn Nilsson har jobbat här sedan 1978.

– Det är lite omtumlande. Jag har jobbat på SCA i lite mer än 30 år och sen ska det helt plötsligt heta något annat. Men rent praktiskt tror jag inte att det blir någon förändring. Vi ska fortsätta att göra det vi gör. Det är därför de vill köpa oss.

Någon mer information än den som SCA har lämnat i sitt pressmeddelande har de anställda inte fått. Torbjörn Nilsson ser ingen anledning att spekulera i om vad som kommer att hända, men han tror att produktionen i Värnamo blir kvar.

– Det är ett företag som vill investera i förpackningsbranschen och de har siktat in sig på ett företag som går bra. Det vore ologiskt om de skulle lägga ner. De har ingen verksamhet i Norden sen tidigare.

Mikael Herrlin är ordförande på GS fackklubb på enheten i Mariestad, där ungefär 110 personer jobbar i produktionen. De är på väg att samlas till informationsmötet när Dagens Arbete når honom. Beskedet kom som en överraskning och folk undrar vad försäljningen kommer att innebära, säger Mikael Herrlin.

Innan försäljningen av kan genomföras ska den godkännas, först av köparen DS Smiths aktieägare och sedan av EU:s konkurrensmyndighet. Försäljningen omfattar totalt 170 anläggningar i hela Europa. I Sverige berörs bland andra enheterna i Värnamo, Norrköping, Mariestad, Järfälla, Malmö och Göteborg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.