Industriarbetarnas tidning

Dödsolycka på Igelfors bruk till åklagare

26 januari, 2012

Arbetsmiljöverket begär åtalsprövning av dödsolyckan på Igelfors bruk oktober förra året. Då omkom en 37-årig metallarbetare.

Åtalsanmälan

En åtalsanmälan (begäran om åtalsprövning) innebär att Arbetsmiljöverket begär att åklagaren prövar om det begåtts brott mot Arbetsmiljölagen. Åtalsanmälan innehåller dels själva begäran, dels motiveringen som är Arbetsmiljöverkets utredning (av olyckan, händelsen, missförhållandet) och som ligger till grund för begäran. Om åklagaren efter sin utredning beslutar att inte väcka åtal, kan Arbetsmiljöverket gå vidare och begära överprövning av beslutet. Om Arbetsmiljöverket inte gör åtalsanmälan  är det vanliga att åklagaren lägger ned förundersökningen.

Olyckan inträffade den 4 oktober i smedjan på bruket. Kvinnan träffades på halsen av ett metallföremål som flög iväg från en fallhammare, en så kallad hejare. Hon avled dagen efter olyckan av sina skador.

Arbetsmiljöverket besökte arbetsplatsen dagen efter olyckan och en vecka senare. Besöken resulterade i en skrivelse med krav på åtgärder mot de många brister i arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket kunde konstatera:

Det saknades rutiner för undersökningar och riskbedömningar av arbetsmiljön i smedjan, och det fanns in handlingsplaner för de åtgärder som behövdes.

Arbetet i smedjan hade inte riskbedömts, inte heller arbetet vid och med hejarna och där saknades skiftliga instruktioner för arbetet.

Det saknades detaljerade och skriftliga instruktioner för instruktion av nya arbetsuppgifter i smedjan.

Arbetsgivaren hade inte sett till att skyddsutrustning användes – vid den andra inspektionen konstaterades att en anställd arbetade i t-tröja.

Reglagen på hejaren var inte märkta så att de framgick vilken funktion de hade. Slangar, sladdar och andra föremål låg på golvet i smedjan vilket innebar fallrisk. Polisens och åklagarnas förundersökning fortsätter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.