Industriarbetarnas tidning

”Han har en annan bakgrund – och kan göra politik av den”

26 januari, 2012

Skrivet av

En modern gråsosse från rock’n’roll-generationen. En samlande gestalt, men också en person som tagit kontroversiella beslut om kärnkraft, krisavtal och jämställda löner. DA:s reporter Harald Gatu har följt Stefan Löfven i sjutton år.

Hur skulle du beskriva Stefan Löfven som person?

– Jag har ju följt honom från det han kom till gamla Metall som ombudsman 1995. Hela tiden jag upplevt honom som en ovanligt ödmjuk person. Duktig på att lyssna, aldrig hånfull eller arrogant.

– Visst han kan vara bestämd och argumentera för sin sak. Men han gör det med en rätt stor dos ödmjukhet som nog är ganska ovanligt för förtroendevalda på den här nivån.

– Han har pondus, men en slags lyssnande pondus. Det tror jag folk gillar.

Vad kan han tillföra S?

– Det tycks ju vara ett rätt sargat parti och Löfven kanske är den som kan ingjuta mod. Han är lite av den ledargestalt som efterfrågats. En samlande gestalt. Sedan om han kan hantera de motsättningar som finns är ju en annan sak. Men hans ledarstil borgar för att motsättningarna i alla fall inte fördjupas.

På vilka sätt kan han få problem?

– Svårt att veta innan han testats på allvar. Kom ihåg att det inte var lätt att bli ordförande i det nya IF Metall och samtidigt jämföras med färgstarka metallordföranden som Leif ”Blomman” Blomberg och Göran Johnsson. Men han växte snabbt in i rollen. Det kan han göra som partiordförande också.

Vad tycker han egentligen? Kan man placera in hans åsikter på höger/vänsterskalan inom S?

– Jag vet egentligen inte vad som är höger eller vänster inom S. Men jag skulle karaktärisera Stefan Löfven som en slags modern gråsosse. Förmodligen kommer socialdemokratin att börja prata industripolitik igen med en helt annan tydlighet och tyngd än tidigare.

– Det ska bli spännande att höra Löfven diskutera näringslivsfrågor med Reinfeldt. För inte tala om a-kassefrågan och arbetslösheten. Arbetslivet är hans hemmaplan. Löfven får ju impulser från arbetslivet så gott som dagligen. Han behöver inga studiebesök för att uppdatera sig.

Hur skulle han klara en debatt mot Reinfeldt?

– Det är klart att det är tufft att gå upp och debattera med skickliga retoriker som Reinfeldt och Borg. Men Löfven har en tillgång som hans huvudmotståndare saknar: han har en helt annan bakgrund och han kan göra politik av den. Hur ska Reinfeldt kunna utmåla sig som ledare för ”det nya arbetarpartiet” när han ställs inför en svetsare från Övik?

Löfven kan mycket om industripolitik, a-kassa och arbetsmarknad. Men resten av politiken – hur ska han klara sig där?
– Det återstår att se. Han har sedan länge ett dokumenterat internationellt engagemang. Men sedan ska han ju formulera politiken på en rad olika områden där han inte är lika hemtam och där det kan finnas olika uppfattningar inom partiet. Det kan bli en tuff utmaning. Inom facket är han van att omgivningen drar åt samma håll, men att leda ett parti med uppenbara motsättningar blir något helt annat. Här kommer Stefan Löfvens ledaregenskaper verkligen att testas.

På vilka punkter kan han möta motstånd inom partiet?

– Den fråga jag ser honom hamna på tvärs med partilinjen är kärnkraften. IF Metall är ju ett ganska kärnkraftsvänligt förbund.

Han har fått kritik för att IF Metall inte gick med på LO:s jämställdspotter i avtalsrörelsen.

– IF Metall ställde upp på LO:s jämställdhetspott i två avtalsrörelser, men inte en tredje gång. Förbundets argument var bland annat att de egna lågavlönade kvinnorna missgynnades av LO:s konstruktion och skulle få mindre än andra lågavlönade som tjänade mer. Han såg till de egna lågavlönade medlemmarna, kan han argumentera.

Det höjs fortfarande också kritiska röster om krisavtalet 2009 – då IF Metall gick med på att sänka inkomst och arbetstid för att rädda jobb. Ligger det honom i fatet?

– Visst har det funnits kritik från andra LO-förbund, men Stefan Löfven skulle också  kunna använda det för att visa på sin pragmatiska sida. Situationen var akut i industrin, tiotusentals varslades och Löfven kan säga att han förmådde visa handlingskraft i en extrem situation. Många slapp gå från jobbet.

Och hur är det med miljön?

– Ett oskrivet blad så långt, men om han bakar in miljöaspekten i industripolitiken och behovet av förnyelse så har han hittat en framtidsfråga om hållbar tillväxt och framtida jobb.

En vit medelålders man kan det vara ett problem, tror du?

– Jag tror nog att väljare i första hand tar fasta på vad en partiledare säger och hur han eller hon är.

När han skulle bli IF Metalls ordförande skrev du att han var ”en höjdare som man gott  kunde tänka sig ta en pilsner med och snacka …tja hockey och Lundell.” Gäller det fortfarande?

–  Absolut. Han känns som en politiker som tvärtemot många andra på samma nivå levt med sin generation. Jag menar både Carl Bildt och Göran Persson kommer ju egentligen från rock ’n roll-generationen. Men det märks knappast på dem. Men med Stefan Löfven är det annorlunda. Han är ju ingen politisk broiler. Han har visserligen en klassisk socialdemokratisk bakgrund, uppväxt i Ådalen och SSU-are sedan 13-årsåldern. Politiskt intresserad sedan dess, men inte den här apparatmänniskan som annars har blivit så vanlig.

–  Inom socialdemokratin har man ända sedan 1970-talet ropat efter politiker med arbetarbakgrund. Stefan Löfven är en sådan. Han är ju faktiskt den förste fackförbundsordföranden som blir partiledare efter den alla första S-ordföranden, skräddarnas förbundsordförande Clas Tholin.

Några lik i garderoben?

– Inte vad jag vet.

Hur var det med lägenheten han bor i, som han fick tillgång till via IF Metall?

– IF Metall äger fastigheter i stan och Stefan Löfven hyr en lägenhet i en av fastigheterna. Jag intervjuade honom om detta för några år sedan och det var inget hemlighetsmakeri. Facket följer regeln att varannan lägenhet lämnas till bostadsförmedlingen.

Varför tror du partiet har fastnat för honom?

– Uppenbarligen behövde S en samlande gestalt. Stefan Löfven är knappast någon som polariserar. Han har ju dokumenterad ledarerfarenhet, till skillnad från Juholt. Som ledare är han en lagspelare, hockeyfantast som han är.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.