Industriarbetarnas tidning

Hög arbetslöshet efter Saab-konkurs

3 januari, 2012

Skrivet av

40 procents arbetslöshet bland IF Metallarna i Trollhättan är det värsta scenariot efter Saab-konkursen. – När det gäller ungdomsarbetslösheten ligger vi redan bland de högsta i landet, säger Leif Håkansson, ombudsman på IF Metalls avdelning.

19 december var Saab-konkursen ett faktum. Och 1 350 IF Metallmedlemmar var på väg ut i förmodad arbetslöshet. IF Metalls avdelning och fackklubben på Saab mobiliserade och ordnade under två dagar informationsmöten för samtliga medlemmar.

–  Vi har haft i bakhuvudet att det kunde gå illa. Det är det här vi är bäst på. Snabba insatser med information, stöd och hjälp, säger Leif Håkansson, ombudsman på IF Metalls avdelning Norra Älvsborg.

Redan 28 december fanns Arbetsförmedlingen, IF Metall och omställningsföretaget Startkraft på plats i industriområdet Stallbacka. Saabarbetarna fick skriva in sig på Arbetsförmedlingen och handlingsplaner upprättades.

– Ikväll klockan 18 monterar vi ned verksamheten. Då har alla hunnits med, säger Leif Håkansson.

Han är orolig för framtiden. Arbetslösheten i Trollhättan låg redan innan konkursen på 20 procent bland IF Metallarna i avdelningen. Om alla 1 350 Saabarbetarna går ut i arbetslöshet hamnar siffran på 40 procent.

– Det finns inte särskilt mycket industrijobb i regionen. Men det viktigaste för oss är att medlemmarna lyckas få någon sorts jobb.

Trollhättan dras redan idag med en hög ungdomsarbetslöshet.

– Nu har det värsta hänt. Det bästa vore om någon intressent köper hela konkursboet och börjar tillverka bilar igen, säger Leif Håkansson.

Kent Dahlberg är en av de 1 350 IF Metallarna på Saab. Han tycker det är bra att facket och Arbetsförmedlingen var snabbt på plats.

– Det blev lite mycket information på en gång. Det gick runt i skallen.

Kent Dahlberg har inte hunnit fundera så mycket på framtiden. Studier eller veckopendling för jobb är två alternativ. Men han är osäker på om han vill dra på sig studieskulder.

– Egentligen vet man ingenting. Dagen efter konkursen var jag inne och körde reservdelar. Det kanske blir det i framtiden också. Vi får se, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.