Industriarbetarnas tidning

Inte storslam, men det får duga

16 januari, 2012

Skrivet av

I min förra krönika skrev jag om det nya industriavtalet och funderade över hur det skulle påverka avtalsrörelsen. Skulle Facken inom Industrin (FI) lyckas hålla ihop? Skulle det bli succé eller flopp? Till grund för bedömningen radade jag upp några frågor som jag också uppmanade er läsare att besvara.

Ni är kanske nyfikna på hur jag svarar på samma frågor? OK! Här kommer frågorna igen, denna gång med svar:

Var förhandlingarna inom det nya industriavtalets vänkrets snabba och effektiva?

Nej, snabba var de i vart fall inte. De nya avtalen var inte klara innan de gamla löpte ut. Effektiviteten är svårare att bedöma, men betyget blir ändå lågt. Avtalet tillkom genom opos medling och innehöll lite utöver löneökningarna. opo-medling verkar vara svår att undvika; det var lika för Pappers i de senaste avtalsrörelserna.

Ledde de fram till nya kollektivavtal utan konflikter?

Ja. Förhandlingarna tog tid men någon konflikt blev det inte. Här lyckade parterna med sin föresats.

Lyckades de sätta det berömda ”märket” för löneökningsnivåerna? Fick industriavtalets parter alla andra fackförbund i Sverige att nöja sig med de löneökningar som märket innebar?

Ja. Märket sitter där, frågan är bara hur länge. Vad händer i avtalsrörelsen om ett halvår? Ju längre bort vi kommer från märkessättningsdatumet desto svagare blir rimligen märkets normerande effekt. Om märket suddas ut kan avvikelserna ske såväl uppåt som nedåt. Vi får vänta och se hur det blir med detta.

Vilket fackförbund var det som gick först och tecknade det första kollektivavtalet? Var det bra att det blev så? Faktum är att jag inte vet vilket förbund som skrev det första avtalet; de väntade in varandra och skrev på nästan samtidigt. Det var mycket bra att det blev så! Jag har tidigare inte snålat med kritiken mot den dåliga sammanhållningen i avtalsrörelsen 2010 och särskilt riktat udden mot Unionens agerande. Därför är jag glad att denna gång kunna vara frikostig med berömmet. Sammanhållningen inom FI: s höll denna gången ända in i mål. FI-förbunden har antagligen haft olika syn på saker och ting även denna gång, men de höll ändå ihop. Jättebra!

Hur har Pappers klarat sig jämfört med de andra facken?

Pappers har klarat sig bra. Löneökningstakten (3 procent / 728 kr) är acceptabel, i synnerhet med tanke på den vikande konjunkturen och den tilltagande ekonomiska oron i världen. Löneökningen (även lokala potten) uttrycks i kronor vilket bidrar till en relativ löneutjämning mellan de olika fabrikerna. Vi har höga förväntningar på den nya modellen för lokala löneförhandlingar med möjlighet till stor lokal pott kombinerad med en handfast stupstock. Ingen utökad pensionsavräkning ska göras på lön; i stället ska vi finna en lösning på den i de centrala avtalen.

Under avtalsperioden kommer vi att ha arbetsgrupper i flera frågor, sådana som Pappers medlemmar sagt är viktiga: arbetstidskonto, lägre pensionsålder, orka jobba till pension, stopp för missbruk av visstidsanställningar. Mycket jobb återstår alltså innan vi vet slutresultatet.

Jag tycker att vi får nöja oss med det här avtalet. Det blev som vanligt inte storslam på alla punkter, men det får duga. Vi klarade det själva utan opo, utan Medlingsinstitutet, utan stridsåtgärder. Men visst vänder jag en tacksamhetens tanke till FI-förbunden för deras goda fackliga sammanhållning; utan den kunde denna avtalsrörelsen ha blivit lika svår som den förra. De plogade åt oss i lönefrågan.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.