Industriarbetarnas tidning

Öppet val och is i magen

23 januari, 2012

Skrivet av Anna Delima Fagerlind, Marcus Derland

Valet av ny partiledare för Socialdemokraterna måste ske öppet, där är de flesta som Dagens Arbete frågat överens. Men om det ska gå snabbt eller om man bör ta god tid på sig råder det delade meningar om.

Processen som ledde fram till Håkan Juholts avgång har framstått som stökig för de som stått en bit ifrån, tycker Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Nu vill han se en ny ordförande som kan få ordning på partiet och sätta politiken i centrum.

– Det måste vara någon som är kunnig i frågorna, ordningsam och förtroendeingivande, och kan få alla delar av partiverksamheten på rätt spår. Men exakt vilka egenskaper som krävs för det får verkställande utskottet avgöra.

Jan-Henrik Sandberg tycker att diskussionen bör vara så öppen som möjligt, men att en ny partiledare bör utses snabbt. Men tidigare LO-ordföranden Stig Malm håller inte med. Socialdemokraterna behöver is i magen och inte låta sig jäktas av journalister, tycker han.

– När Palme blev mördad satt jag i verkställande utskottet. Det tog en natt sedan tillsatte vi Ingvar Carlsson som partiledare och statsminister. Det var skillnad, vi satt i regeringsställning. Nu behöver partiet inte ha bråttom. Det kan få ta flera månader. Jämtin fungerar bra under tiden.

Han poängterar också att processen måste vara öppen.

– Det går inte att göra som i början av 1900-talet eller i Sovjet. Se på Centerpartiet och Vänsterpartiet där diskussionen varit öppen. Det är enda sättet att få människor engagerade. Att ombuden på kongressen ska ta ställning till en enda kandidat är förlegat.

Aleksandar Srndovic, avdelningsordförande för Pappers i Hallstavik, tycker liksom Stig Malm att man inte ska ha bråttom.

– Då är risken stor att man gör fel, och det har vi inte råd med. Man måste ta fram en person som kan ena hela landets socialdemokrater och det är inte lätt.

Själv skulle han helst se Margot Wallström som ny partiledare och Göran Persson eller Leif Pagrotsky som ekonomisk talesperson istället för Tommy Waidelich.

– Då skulle vi ha en god chans att vinna valet 2014.

Göran Johnsson, tidigare ordförande för IF Metall, vill inte spekulera i vem som ska bli partiledare, utan tycker att det viktiga är att partistyrelsen utser någon fram till nästa kongress.

– Det kan gärna vara ett nomingeringsförfande med det måste gå snabbt.

Men för Per-Olof Sjöö, ordförande för fackförbundet GS, är snabbhet inte viktigt.

– Vad Socialdemokraterna behöver är lite lugn och ro internt så att man får ihop partiet och kan jobba framtidsinriktat. Det finns ett skriande behov av en offensiv oppositionspolitik.

Han tycker inte heller att frågan om en öppen process är viktig i sammanhanget.

– Jag tycker att det blir en kvasidiskussion. Det viktiga är att partiet och dess medlemmar ska ha inflytande över processen. Sen om den sker offentligt eller inte spelar mindre roll, säger Per-Olof Sjöö.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?