Industriarbetarnas tidning

Samaritens vapen är kärlek

16 januari, 2012

Hemsamariterna är Sveriges viktigaste armé och deras enda vapen är omsorg och kärlek.

De arbetar dygnet om och de gör inte mycket väsen av sig när de kommer till gamla och sjuka människor. De får inga medaljer eller utmärkelser, men nationen klarar sig inte utan dem.

Vår forna granne hade besök av samariterna sex eller sju gånger per dygn. Han bodde vägg i vägg med vår lägenhet från det att vi flyttade in 1995 fram tills han var nittiofyra år. Jag och min fru brukade lystra efter livstecken från honom. Ofta tog han sig ut på egen hand och sökte sig nerför en brant trappa som frestade även unga ben. Han hade knappt ledsyn och han var nästan döv. Två slaganfall hade drabbat honom.

Vid två tillfällen hittade vi honom liggande på bottenvåningen i trappan. Vi tillkallade hjälp, eftersom vi inte kunde leda honom upp till hans lägenhet. Ålderdom och sjukdom är ett strävsamt par som inte skonar någon levande människa.

Särskilt en av samariterna skötte vår granne med exemplariska omsorger. Hon gick vid hans sida till ett konditori flera gånger i veckan. Han älskade nämligen att dricka kaffe och att äta en bakelse, mazarin eller tårtbit.

De vandrade mellan raderna i en bok som är skriven på världens alla språk. Den boken kan inte köpas för pengar. Orden är fullkomligt befriade från bankkonton och spekulation i ekonomisk vinning. Bokstäverna följer ett alfabet och är skapade av kött och blod, men de klarar sig inte utan själen.

 

Jag vet att samariten borde bära begreppet hemtjänst, men det förstnämnda ordet är inte endast vackrare utan dessutom mera rättvisade i sammanhanget, ty den ena människan öppnar sig för den andra och vandrar på en osynlig spång som kallas kärlek och omsorg i ett. Samariter är barmhärtiga och inte cyniska, onda och elaka mot sin nästa.

Det är fysiskt och psykiskt krävande för personalen som tar hand om sjuka och gamla människor på ett vårdhem. Många äldre kan vara förvirrade och lida av ångest och rädsla inför skeendet omkring dem och det egna tillståndet. Det är som om flera av dem åter blir barn och de bär blöja och behöver hjälp med att äta och att tvätta sig. I första hand kvinnor har att utföra tunga lyft med sängbundna åldringar.

Gamla människor som lider av olika åkommor och sjukdomar producerar inga varor och tjänster på en marknad. Likväl kan de bli attraktiva för kapitalister som vill tjäna än mer pengar än vad de redan äger och förfogar över. I denna korsning uppstår en särskild sjukdom som inte är möjlig att behandla med mediciner och operationer.

 

Kommuner kan i dag lägga ut äldrevården till privata vårdbolag. Det sker genom upphandling. Om kostnaderna för verksamheten pressas, så gagnar det kommunerna. Aktieägare får utdelning vid vinst. Cheferna kan ta emot bonusar. Det existerar en gemensam nämnare för alla inblandade och den är liktydig med de gamla och sjuka människorna, ty utan dem blir det inga vinster och besparingar.

Det finns en speciell lögn och förfalskning som gäller för människan och den består i att hennes liv kan värderas i pengar genom bolag inom försäkring och vård. Hemsamariten som kom till vår granne, den nittiofyraårige mannen, tänkte och behandlade honom inte som en kostnad eller vinst. Hon hade inga aktier i hans liv och vård.

Varje människa existerar i endast ett exemplar och hon kan aldrig ersättas med en annan individ. Om penningen och profiten tillåts inskränka och våldföra sig på människovärdet, så är kommunen, staten, politiken och regeringsmakten skyldiga att stå till svars för brott mot mänskligheten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.