Industriarbetarnas tidning

”Två miljoner medlemmar på ett år”

31 januari, 2012

Skrivet av Agneta Persson

Två miljoner arbetare. Så många medlemmar gissar Egyptens oberoende fackföreningsrörelse EFITU att den har värvat sedan den bildades för ett år sen.

Revolten i Egypten ledde redan efter fem dagar till att en ny, oberoende fackföreningsrörelse kunde bildas. Tidigare var det enligt lag bara tillåtet med en facklig organisation per arbetsplats och en enda centralorganisation, en organisation som samarbetade med staten och kontrollerades av statsmakterna.

Den nya, oberoende organisationen EFITU, the Egyptian Federation of Independent Trade Unions, firade i går sin ettårsdag. Något tydligt och enhetligt medlemsregister finns inte, men organisationen själv gissar att den är uppe i två miljoner medlemmar inom 200 fackförbund. Medlemmarna finns över hela landet och består bland annat av svetsare, busschaufförer, lärare, bönder, lantbrukare, postarbetare, sjuksköterskor, gatuförsäljare och arbetare på justitieministeriet.

Men trots att den nya organisationen nu har ett år på nacken, kämpar arbetare fortfarande för rätten till jobb och högre löner. Regeringen har dessutom, trots de fria fackförbundens rätt att existera, inte erkänt flera av dem. Många arbetare vittnar om att deras situation inte har förändrats till det bättre, trots deras centrala roll i revolten.

Arbetare känner sig fortfarande marginaliserade, precis som de gjorde under Mubarakregimen, säger Mahmoud Rihan från det nyetablerade Transportarbetarförbundet till Egypt Independent.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.