Industriarbetarnas tidning

Varsel om strejk på Strålfors

30 januari, 2012

Skrivet av Anna De lima Fagerlind

GS varslar om total arbetsnedläggning på Strålfors. Strejken gäller allt grafiskt arbete på Strålfors fyra bolag, och träder i kraft klockan 13.00 den 8 februari.

Strålforsbolagen har tidigare sagt upp medlemskapet i Grafiska Företagens förbund och blivit medlemmar i Almega. Innan årsskiftet sade arbetsgivaren också upp kollektivavtalet med GS från och med den 1 februari, och sedan dess har GS haft förhandlingar om att reglera villkoren för GS medlemmar på Strålfors.

Under måndagen hölls  den andra förhandlingen, men GS krav har förkastats av Strålforsbolagen och fackförbundet ser nu inget annat alternativ än att varsla om stridsåtgärder.

– Vi har suttit i förhandlingar om avtalstillhörighet för Strålfors, ett grafiskt företag där i princip alla 500 anställda är medlemmar hos oss, säger GS avtalssekreterare Tommy Andersson.

I första hand vill GS att arbetsgivaren drar tillbaka sin uppsägning av kollektivavtalet.

– Det vägrar de. Då har vi erbjudit ett kompletterande avtal för våra medlemmar, vilket de också sagt nej till. Då måste vi ta till de här åtgärderna, säger Tommy Andersson.

Strålfors vd Per Samuelson säger att det här är en situation som ingen vill vara i, men att man hoppas på en snabb lösning.

– Vi ska göra vad vi kan. Nu blir det en medlingsperiod.

Strålfors ägs idag av PostNord, som har som princip att dess företag ska tillhöra samma arbetsgivarorganisation. Men beslutet att byta organisation handlar enligt Per Samuelson också om att företaget inte längre har grafiskt verksamhet som huvudverksamhet.

– Vi är ett kommunikationsföretag idag, då är det mer logiskt att ingå i Almega. Men vi kommer inte att försämra avtalet för de anställda.

Tommy Andersson håller inte med om att Strålfors är ett kommunikationsföretag. Och enligt GS kan ett annat kollektivavtal visst innebära försämrade villkor för medlemmarna, bland annat minskat inflytande över arbetstidens förläggning.

– Bolaget säger att det inte kommer innebära några förändringar, men problemet är att vi inte kommer kunna granska det. Eftersom vi inte har förhandlingsrätten kommer vi inte heller kunna bedriva lokalt fackligt arbete, säger Tommy Andersson.

Varslet gäller total arbetsnedläggning av allt grafiskt arbete vid Strålfors AB och Strålfors Svenska AB, som har tryckerier i Ljungby, Tomteboda i Stockholm, Tandsbyn och Sundsvall. Strejken träder i kraft klockan 13.00 den 8 februari och gäller tillsvidare.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.