Industriarbetarnas tidning

Ackordsuppföljaren som blev förbundsordförande

1 februari, 2012

Skrivet av

Som ung och röd satte Anders Ferbe fart på facket på sin arbetsplats. Nu tar han över som förbundsordförande i IF Metall.

Anders Ferbe

  • Född 1954 i Huskvarna.
  • Familj Gift. Fem barn.
  • Facklig bana Fläktfabriken: gruppstyrelse och klubbstyrelse. Metalls avdelningsstyrelse i  Jönköping. Förbundsskolan Skåvsjöholm. Metalls förbundskontor: studieombudsman, pressombudsman, press- och informationschef. IF Metalls förbundskontor: 2:e vice förbundsordförande 2006, vice förbundsordförande 2009, förbundsordförande 2012. Fritidsintressen Musik och litteratur.
  • Senast lästa bok De hatade av Magnus Linton
  • Favoritmusik Jimi Hendrix
  • Bästa film Babel
  • Favoritlag HV71
  • Min sämsta sida Är tidsoptimist
  • Min bästa sida Jag är hyggligt bra i idéfrågorna.

Tillbaka till 1970-talet. Till Jönköping, där Svenska Fläktfabriken hade två verkstäder.

Här jobbade uppåt 500 metallarbetare med att tillverka ventilationsaggregat. Fackets klubbstyrelse hade mest folk från den ena verkstaden. På den andra, Ljungarumsverkstan, fanns ingen gruppstyrelse.

Det fixade ett gäng nyanställda. Bland dem en yngling från Huskvarna, en 22-åring som hade påbörjat sin yrkesbana redan efter grundskolan som springpojke på Jönköpingsposten. Hans namn var Anders Ferbe.

”Ett riktigt rött gäng”, minns Peter Hallingbäck, en av arbetarna på verkstan. Han glömmer inte den unge Ferbe. Som oppositionell gällde det att vara ytterst påläst, det var Anders Ferbe, intygar Hallingbäck.

Svenska fläktfabriken var inte vilken arbetsplats som helst. Allt sedan 1920-talet hade fabriken varit ett radikalt fäste. När Ferbe och hans kompisar intog verkstadsgolvet var det i en miljö där sjuttiotalets radikala tongångar hade god jordmån. Peter Hallingbäck:

– De satte färg på allt, de var pålästa, drog igång studiecirklar. Det var mycket väsen, men fantastiskt roligt.

En annan arbetskamrat och sedermera klubbordförande, Kenneth Kindblom, kommer ihåg Ferbe som en entusiast. Han använder ordet eldsjäl.

– Han var idérik och det fanns en glöd kring honom. Han såg till att vi kunde gå ut i skolorna med information och han gjorde bildspel om fackets historia, om vad ett avtal var för något. Han kunde verkligen peppa folk.

– Och så kunde han spelet. Förhandlingsspelet. Han visste precis hur långt man kunde gå i förhandlingarna med företaget.

I samband med en lokal löneförhandling satte sig medlemmarna i tre dagar. Företaget hotade med att dra de vilt strejkande inför arbetsdomstolen, men drog tillbaka hotet efter en förhandling med klubben. ”Men då får alla jobba in den tid man har strejkat”, krävde företaget. Det gick klubben med på – om man fick övertidsersättning. Och så blev det.

Det sägs att företaget var ute efter den unge radikalen. Ferbes talang att informera och utbilda hade inte undgått företaget som försökte locka över honom till sin egen utbildningsavdelning.

I stället blev det Metall i Stockholm. Först ett år som lärarassistent på förbundsskolan Skåvsjöholm, sedan som studieombudsman på Metalls förbundskontor 1984.

Hans radikala förflutna fick en och annan i organisationen att knorra. Men det dröjde inte länge förrän han sekonderade förbundsordförande Leif ”Blomman” Blomberg som pressombudsman.

Jag minns hur jag intervjuade ”Blomman” i samband med han talat för den socialdemokratiska regeringens strejkstopp 1990. Metallordföranden var skakad av proteststormen. Anders Ferbe satt bredvid, nästan som ett slags stöd. Om inte annat som ett tecken på Ferbes position i förbundet.

En annan typ av storm tornade upp i samband med Trollhätteskandalen, där ombudsmän och förtroendevalda använt avdelningens pengar till bland annat porrklubbsbesök och spritnotor. Det föll på Anders Ferbes otacksamma lott att inte bara styra upp haveriet – utan även informera trovärdigt till en undrande omvärld. Det gjorde han, anser många, övertygande.

Nu är han själv förbundsordförande. Denne före detta ventilaggregatsmontör som faktiskt aldrig suttit ordförande i vare sig någon gruppstyrelse, klubbstyrelse eller avdelningsstyrelse. Men drygt 35 års fackligt arbete har han på sin meritlista. Från att ha varit ackordsuppföljare och granskat att arbetskamraterna på Ljungarumsverkstan fått rätt fjortondagarslön – till styrelsen för världens gruv- kemi- och energiarbetare idag.

Peter Hallingbäck, kompis från jobbet och det fackliga på Fläktfabriken tror att det blir bra:

– Han är som klippt och skuren. Vi tvivlade aldrig på hans kapacitet. Vi tyckte mest att det var synd att vi blev av med en stark kraft på företaget. Men det kom ju förbundet till godo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.