Industriarbetarnas tidning

Allt fler praktikanter skadas

20 februari, 2012

Antalet arbetsplatsolyckor bland praktikanter i arbetsmarknadsåtgärder ökar. Detta samtidigt som olyckorna totalt sett minskar.

Statistik från Arbetsmiljöverket visar att 470 praktikanter skadades under 2010. Det är en ökning jämfört med 2009 och 2008 då 366 respektive 296 praktikanter skadades på sina arbetsplatser.

Ökningen verkar fortsätta även under 2011.

– Det ser ut som om trenden håller i sig. Hittills har det kommit in 449 skadeanmälningar, säger Kjell Blom som arbetar med statistik och analys på Arbetsmiljöverket.

Enligt Sveriges Television har antalet arbetsskador bland praktikanter i arbetsmarknadsåtgärder ökat med 67 procent sedan 1997.

Siffrorna ska också jämföras med det faktum att antalet rapporterade arbetsolyckor totalt sett minskar.

Vad ökningen av olyckor bland praktikanter beror på vill Kjell Blom inte spekulera i, eftersom siffrorna inte analyserats.

När Dagens Arbete för ett år sedan uppmärksammade de många olycksfallen bland praktikanter inleddes ett samarbete mellan Arbetsmiljöverket och Arbetsförmedlingen för att bland annat se till att introduktionen av praktikanter blev bättre, eftersom påfallande många olyckor inträffar i början av praktiken.

Bernt Nilsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket, är besviken över att resultatet inte blivit bättre.

– Vi ser ju allvarligt på det här och har ökat samarbete med Arbetsförmedlingen på alla nivåer. Bland annat har vi varit ute på ett trettiotal kontor hos Arbetsförmedlingen och gått igenom med dem om arbetsgivarens ansvar och andra arbetsmiljöregler. Och vi har sagt att man ska kontakta oss om det finns tveksamheter.

Vad beror ökningen på?

– Det är väldigt svårt att säga. Det kan ju bero på att flera människor är i arbete, men vi har inte gjort någon närmare analys.

Biträdande generaldirektör på Arbetsförmedlingen, Jan-Olof Dahlgren, är inne på samma spår.

– Det är allvarligt att olyckor inträffar och vi vill inte komma med någon bortförklaring. Men en förklaring kan vara att praktikdeltagandet har ökat väldigt kraftig under de senaste åren.

Under 2008 deltog 27 226 personer i olika praktikformer. 2010 var antalet deltagare uppe i 113 391.

– Det är klart att det säkert slår igenom i antalet skador, säger Jan-Olof Dahlgren.

Den 19 april ska Arbetsmiljöverket och Arbetsförmedlingen träffas bland annat för att utvärdera det utökade samarbetet.

Texten är uppdaterad 2012-02-21.

Här hittar du Dagens Arbetes granskning från januari 2011.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.