Industriarbetarnas tidning

Arbetsskadade behöver ny försäkring

2 februari, 2012

Skrivet av Agneta Persson

En ny arbetsskadeförsäkring behövs. Bättre statistik på antalet arbetsskador är också nödvändig. Det förs fram i en rapport som presenterades i dag.

Inom ramen för den parlamentariska socialförsäkringsutredningen, utreds även arbetsskadeförsäkringen. En rad rapporter har publicerats och i dag kom den åttonde, framtagen vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.

Rapporten betonar främst två saker. Sverige behöver en ny arbetsskadeförsäkring som täcker en större del av kostnaderna för skadorna, samt bättre statistik på antalet skador som uppstår i arbetslivet.

Utredningens huvudsekreterare Irene Wennemo säger att den nya rapporten tar upp en hel del av intresse, bland annat den bristande statistiken. Systemet i dag är rörigt och svårt att överblicka med flera olika instanser. Till Arbetsmiljöverket anmäls till exempel skador, men verket bedömer inte huruvida det är en arbetsskada eller inte i lagens mening. Sen har vi Försäkringskassan som gör den slutgiltiga bedömningen. Och så finns avtalsförsäkringarna som administreras av Afa Försäkring – som gör sin bedömning.

– Alla säger olika saker och vi vet inte alls hur de förhåller sig till varandra, säger Irene Wennemo. Det är väldigt svårt att få en samlad bild av hur stort problemet är. Är det minskande eller ökande?

Det är inte utredningens sak att i nuläget bedöma huruvida Sverige behöver en ny arbetsskadeförsäkring eller inte, men Irene Wennemo kan konstatera att det finns ingen som tycker att den fungerar perfekt i dag. Kritiken mot den ser dock olika ut.

– I den parlamentariska kommittén finns det olika syn på vad som är problemet. Det jag upplever som problematiskt är att det är svårt för den enskilde att veta hur försäkringsskyddet fungerar eftersom det består av så många olika delar. Det är både avtalat och lagstiftat – och bygger det på att vi har en sjukförsäkring i botten.

– Det finns ju också studier från Institutionen för socialförsäkringen som pekar på att det finns ganska stora könsskillnader i arbetsskadeförsäkringen. Det är betydligt lättare att få arbetsolyckor, där män är överrepresenterade, godkända. Arbetssjukdomar har däremot ett mycket tuffare regelverk.

Sedan reglerna för godkända arbetsskador skärptes 1993 har antalet godkända skador drastiskt minskat. Mellan 1988 och 2010 sjönk till exempel antalet godkända arbetsskador från drygt 100 000 till omkring 1 000. Trots detta har arbetsgivaravgifterna inte minskat. Resultatet blir att överskottet i arbetsskadeförsäkringen ökar konstant. Förra året var summan uppe i 4,4 miljarder kronor.

Vad kan man göra med överskottet?

– Vi har inte alls diskuterat det, säger Irene Wennemo. Så långt har vi inte kommit i arbetet.

Hela den parlamentariska utredningen ska vara klar i maj 2013.

Även Försäkringsförbundet utreder arbetsskadeförsäkringen under ledning av Björn von Sydow. Den ska vara klar den 31 augusti i år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.