Industriarbetarnas tidning

”Bättre än att bli utsparkad”

15 februari, 2012

– Det är bra att regeringen tar till vara vårt förslag om korttidsarbete, säger IF Metalls nya ordförande Anders Ferbe. Bättre sent än aldrig.

Han syftar på de försök som facken gjorde under krisen 2008 att intressera regeringen för en liknande modell. Det lyckades inte, i stället gjorde fack och arbetsgivare upp om ett krisavtal inom industrin där staten inte ingick.

Anders Ferbe är nöjd med att fack och arbetsgivare nu kommit fram till ett gemensamt förslag. Modellen bygger på att staten är med som tredje part och går in med stöd till företagen. Arbetstidsförkortningen ska ske enligt fasta steg med en gräns på 20 procents lönesänkning (se tidigare artikel).

– Företagen behöver lastas av lönekostnader snabbt vid en kris. Och de behöver kunna behålla folk som kan börja jobba direkt igen när konjunkturen vänder.

– Tyskland kom mycket snabbare i gång än vår industri när konjunkturen vände efter krisen 2008, tack vare deras system med ”kurzarbeit”.

Vad säger du, Anders Ferbe, till kritiker som menar att detta är en påtvingad lönesänklning?

– Man måste titta på alternativen. Då är det bättre att gå med på kortare arbetstid med en viss ersättning än att bli utsparkad. Har du en gång hamnat utanför är det svårt att komma tillbaka.

– Det blir en minskning av lönen, så är det. Det kan finnas olika uppfattningar om vad som är en relevant sänkning. Men alternativet är inte 100 procent lön. Det är snarare att hamna på a-kassa, vilket för många innebär 50 procent av lönen.

– Möjligheten att ägna sig åt utbildning är en fördel för individen. Det stärker anställningen och möjligheterna att få andra jobb i framtiden.

Anders Ferbe säger att tanken att arbetstidsförkortningen ska användas till utbildning är viktig, men det finns inte något krav på det.

– Det får fack och företag göra upp om ute på arbetsplatserna. Behoven ser olika ut. Vill någon hellre snickra på huset under sin lediga tid ska det vara möjligt.

Modellen innebär att parterna kan förhandla fram avtal om utbildning ute på företagen, då gäller det samtliga anställda. Finns det inget avtal kan var och en själv välja utbildning eller fritid.

Anders Ferbe berättar att ett arbete är på gång att kartlägga behoven av utbildning. Både fack och arbetsgivare ingår i den arbetsgruppen.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, som deltagit i arbetet med den nya modellen, säger att det är viktigt att systemet inte innebär att industriarbetarna drabbas i fall av sjukdom eller arbetslöshet:

– För oss är det viktigt att medlemmarna går skadelösa. Att socialförsäkringar, a-kassa och pensioner inte påverkas.

Ferbe säger att IF Metalls förbundsstyrelse i går kväll gav klartecken till att förslaget nu överlämnas till regeringen. Sen kommer regeringen att utreda. Det återstår flera turer. Det är inte säkert att exakt den här modellen blir det slutgiltiga förslaget.

När IF Metall avtalade om tillfällig arbetstidsförkortning vid den senaste finanskrisen sade fackförbundet GS tydligt nej till ett liknande avtal i sina branscher. Den här gången är det annorlunda, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

– Det är en väldigt stor skillnad mellan det som diskuteras nu och det som erbjöds den gången. Då skulle bara våra medlemmar stå för kostnaden. Redan då ville vi hellre se en trepartslösning, men då var inte regeringen med.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.