Industriarbetarnas tidning

De dog på jobbet 2011

9 februari, 2012

Skrivet av Text: LENNART LUND

Kent Karlsson var inte ensam om att möta döden på jobbet förra året. Sammanlagt dog 59 i arbetsplatsolyckor. 14 av dem där Dagens Arbetes läsare arbetar.

23 februari omkom en 48-årig elektriker på Ovakos stålverk i Hofors vid rengöring av ett ställverk. Olyckan inträffade på Vattenfalls anläggning som förser Ovako med elström. Där skulle den omkomne utföra servicearbeten. Av någon anledning kom han i kontakt med en högspänningsledning och fick ström genom kroppen. Arbetsmiljöverket kritiserade säkerhetsåtgärderna.

Elsäkerhetsverket har gjort åtalsanmälan, förundersökning pågår.

28 februari blev en 38-årig operatör påkörd av en truck på sågverket Tjärnviks Trä i Gnarp i norra Hälsingland. Olyckan inträffade på timmersorteringen där stora truckar lyfter in stockarna. Operatören befann sig där med en kollega. När en truck backade märkte inte föraren att kvinnan var där förrän olyckan inträffat.

Arbetsmiljöverket har begärt åtalsprövning. Förundersökningen pågår.

28 april klämdes en 47-årig elektriker till döds i en pressmaskin på Baharat Forge Kilsta AB i Karlskoga. Enligt Arbetsmiljöverkets utredning hade maskinen sedan flera år fel som påverkade styrsystemet. Dessutom saknades skyddsanordning för maskinens riskområde. Olyckan inträffade vid felsökning på maskinen, ett arbete som Arbetsmiljöverket anser utfördes på ett sätt som ökade riskerna.

Arbetsmiljöverket har begärt åtalsprövning. Polisens förundersökning pågår.

20 maj omkom en 34-årig skogsarbetare vid trädfällning vid Hanatorps camping i Örby i Kinna. 34-åringen höll tillsammans med en kollega på att ta ned ett träd med hjälp av vinschning. Men trädet snärtade till ett annat träd som föll mot 34-åringen och träffade honom så svårt att han avled.

Arbetsmiljöverket begärde inte åtalsprövning, förundersökningen är nedlagd.

26 maj föll en 31-årig montör tolv meter inne i ett vindkraftstorn vid ett bygge vid Hällingarna i Strömsunds kommun. Den omkomne bar säkerhetssele. Men eftersom det fanns en glipa där säkerhetskopplingen var fastsatt störtade 31-åringen ned. Arbetsmiljöverket kritiserade efter olyckan arbetsgivaren Enercon för arbetsledning, kunskaper, säkerhetsarbete med mera och har krävt förbättringar vid vite av över en miljon kronor.

Arbetsmiljöverket har gjort åtalsanmälan Förundersökningen pågår.

13 juni kvävdes två elektriker till döds av argongas vid Sandvikens smältverk. Elektrikerna skulle göra en felsökning vid en av ugnarna när de överraskades av den lukt- och färglösa gasen som läckt ut från produktionen.

Arbetsmiljöverkets utredning pågår.

18 augusti omkom en 47-årig pappersarbetare på Holmens bruk i Braviken när innertaket och en balk i renseriet plötsligt rasade ned. Ingen såg hur olyckan gick till eftersom 47-åringen arbetade ensam. Det tog räddningstjänsten flera timmar att gräva fram honom. Arbetsmiljöverket kritiserade efter olyckan riskbedömningarna och instruktionerna för arbetet.

Arbetsmiljöverket har gjort åtalsanmälan.

4 oktober omkom en 37-årig metallarbetare på Igelfors bruk utanför Finspång. I smedjan pågick arbete med en stor fallhammare (hejare). Ett metallstycke lossnade, flög iväg och träffade kvinnan på halsen med sådan kraft att hon avled.

Arbetsmiljöverket har begärt åtalsprövning.

30 oktober omkom en 45-årig reparatör på Neovas pelletsfabrik i Vaggeryd. Han var inhyrd entreprenör och arbetade tillsammans med en anställd på företaget i presshallen med att reparera en maskin. Av någon anledning lossnade en cirka 150 kilo tung axel och träffade 45-åringen så svårt att han avled.

Arbetsmiljöverkets utredning pågår.

1 november fick en 23-årig smältverksarbetare på Nordkalk i Luleå så svåra frät- och brännskador att han avled efter sju veckor. Han höll på med rengöring av en silo när ånga och kalk plötsligt forsade ut ur en lucka och träffade honom och ytterligare sex arbetskamrater.

Arbetsmiljöverkets utredning pågår.

18 november klämdes en 41-årig träarbetare till döds i en maskin på Hedlunda Industri AB i Lycksele. Efter olyckan stoppade Arbetsmiljöverket all produktion med hänvisning till säkerhetsbristerna på ljusbommar, förreglingar och liknade säkerhetsutrustning. Arbete fick inte starta förrän bristerna åtgärdats, vid vite av 100 000 kronor.

Arbetsmiljöverket har gjort åtalsanmälan, förundersökningen pågår.

29 november föll en 59-årig montör sju meter från ett brobygge utanför Motala. Montören som var anställd på Birstaverken AB arbetade med att sätta fast räcken. Arbetet utfördes på eftermiddagen och utfördes i skenet av pannlampor. Detta kritiserade Arbetsmiljöverket i sin utredning. Men sammantaget ansåg man att NCC som svarade för bygget uppfyllt de arbetsmiljökrav som går att ställa på en arbets-givare.

Arbetsmiljöverket begär ingen åtalsprövning. Polisens förundersökning är nedlagd.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.