Industriarbetarnas tidning

Fackföreningsledare fruktar fängelse

14 februari, 2012

Skrivet av Agneta Persson

Två fackföreningsledare från Kazakstan misstänker att de snart kommer att kidnappas eller arresteras. Nu vädjar de till omvärlden om uppmärksamhet så att de inte obemärkt ska kunna föras bort och fängslas.

Det kom ett mejl till redaktionen. Esenbek Uktesjbajev och Ainur Kurmanov, ordförande respektive vice ordförande för Kazakstans nationella fackorganisation Zanartu, skriver att de ser tydliga tecken på att de snart kommer att arresteras. Just nu befinner de sig i Moskva men har underrättats om att säkerhetstjänsten i Kazakstan och Ryssland samarbetar för att kunna skicka tillbaks dem till Kazakstan där fängelse väntar.

I västra Kazakstan har oljearbetare strejkat sedan i maj förra året i protest mot att de inte får ut sina utlovade löneförhöjningar. Tusentals arbetare har blivit avskedade med hänvisning till ”extremistiska aktiviteter”, aktivister har hotats och fängslats, arbetare har mördats. Demonstrationer har slutat i våld. I december slutade en protestaktion i Zhenaozen i en massaker på arbetare och deras anhöriga.

Som representanter för tusentals missnöjda arbetare lever Esenbek Uktesjbajev och Ainur Kurmanov under ständigt hot. I oktober förra året besökte Esenbek Dagens Arbetes redaktion och berättade om den alarmerande situationen i Kazakstan. Han berättade också att han som fackföreningsledare flera gånger suttit i fängelse, utsatts för mordförsök och att han har en arresteringsorder på sig som tveklöst kommer att leda till arrestering i samma stund han sätter sin fot i Kazakstan.

Esenbek Uktesjbajev och Ainur Kurmanov står anklagade för att ha orsakat socialt kaos i Kazakstan. De misstänker också att de kommer att anklagas för decembermassakern i Zhenaozen. Genom att slå internationellt larm vill de göra det omöjligt för myndigheterna att obemärkt och olagligt kunna föra bort dem.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen