Industriarbetarnas tidning

Ferbe: ”Jag känner mig hedrad”

1 februari, 2012

Skrivet av

Hedrande och oerhört omtumlande. Så kommenterar Anders Ferbe utnämningen till IF Metalls nye förbundsordförande.

– Även om jag funnits med länge och jobbat nära tre förbundsordföranden så är detta något av en helt ny värld.

Anders Ferbe var Leif Blombergs pressombudsman och under Göran Johnssons tid förbundets press- och informationschef. Under senare år har Anders Ferbe varit vice förbundsordförande bakom Stefan Löfven, som i fredags utsågs till socialdemokraternas partiordförande.

– Förmånen att ha fått följa dem på nära håll gör att jag vet vilket ansvar och vilka möjligheter och svårigheter som är förknippade med ett sådant här uppdrag.

Hur kommer den enskilde medlemmen att märka att förbundet fått en ny ordförande?

– På intet sätt, förhoppningsvis. Det fackliga arbetet görs i grunden på arbetsplatsen och i avdelningen. Vår inställning i olika frågor och vår politik ligger fast, det är bara sju månader sedan vi senast hade kongress. Skillnaden mot förut sträcker sig inte längre än till att det blir en annan underskrift på papperna och att det blir ett annat ansikte i TV-rutan.

Inget nytt fokus?

– Vi har ett fokus för ögonen. Och det är jobben och villkoren för förbundets medlemmar. Det är också viktigt att värna de arbetslösas villkor.

– Sedan vill vi öka insikten för industrins betydelse och industriarbetets status. Den insikten måste öka i hela samhället. Vi vill stärka industrins roll, utveckla Sverige som välfärdsnation och fortsätta att utveckla strategin för hållbara arbeten för våra medlemmar. Allt det där hänger ihop.

I vilka former kommer det fackliga-politiska samarbetet att utövas nu när du har din kompis som partiordförande?

Det känns oerhört tryggt att ha Stefan som partiets ordförande. IF Metall och det socialdemokratiska partiet ska ha nära relationer med varandra. Vi har lätt för varandra och jag ser fram mot det framtida samarbetet.

Går ni på hockey tillsammans?

Det är nog det enda negativa jag kan säga om Stefan, att han håller på Modo (Anders Ferbe är HV71-fantast. Red anm). Nej, har vi tid kan vi gå på någon fotbollsmatch i stället.

Du har jobbat nära tre förbundsordföranden. Vad tar du med dig från dem nu när du själv blir förbundsordförande?

 

– Leif Blomberg var oerhört fokuserad i avtalsförhandlingarna och han använde ett språk som låg mycket nära medlemmarna. Göran Johnsson hade en vana och en tajt koppling till industrin och kunde se industrins förutsättningar. Stefan Löfven hade förmågan att forma ett lag och samla laget kring en vision.

– Det var tre olika individer, starka och inspirerande var och en på sitt sätt. Det man kan ta med sig är en stor ödmjukhet, att kunna se de enorma möjligheterna som finns för IF Metall och våra medlemmar. Potentialen finns, det är jag helt övertygad om.

Det här är ju faktiskt allra första gången du väljs till ordförande i en facklig församling. Har du tänkt på det?

– Ja det har bara blivit så. Jag har nog aldrig haft ambitionen att vara ordförande.

Hemma i Jönköping ingick du i gruppstyrelsen, klubbstyrelsen och avdelningsstyrelsen. Men utan att vara ordförande. Det är först nu när du blir förbundsordförande…

 – Jag tror att det hänger ihop med att man inom det fackliga jobbar tillsammans för att göra ett hyggligt bra arbete för medlemmarna. Då är titlar inte så viktiga.

Men nog tycker du det väl fint att bli förbundsordförande?

– Absolut. Det är fantastiskt fint. Utifrån min enkla bakgrund har det inte funnits i sinnevärlden.

Vilket var ditt första fackliga uppdrag?

– Det var som ackordsuppföljare på verkstan, på Fläktfabriken i Jönköping. Ett oerhört fint och förtroendefullt uppdrag. Min uppgift var att ta ansvar så att mina arbetskamrater fick rätt lön. Vi fick lön var fjortonde dag och det gällde att granska att alla hade fått rätt. Jag fick uppdraget efter tre månader och det kändes stort, det också.

Arbetsrätt Striden om las

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

LEDARE Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

Regeringen ställer sig bakom Svenskt näringslivs och PTK:s las-uppgörelse. Nu påbörjas arbetet med att förändra arbetsrätten.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.