Industriarbetarnas tidning

Högt skadestånd för utebliven lön

10 februari, 2012

De två iranska bröderna Dehbozorgian som blev lurade av ett skoföretag i Fegen har fått rätt i Arbetsdomstolen. Företaget döms att betala närmare en miljon kronor. – Det är ett ovanligt högt skadestånd, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

Fakta/Instegsjobb:

  • Ett instegsjobb innebär en subventionerad anställning. Alla arbetsgivare som anställer den som är nyanländ invandrare kan få 75 procent av lönen i bidrag, dock max 750 kronor per dag.
  • Anställningen ska vara kopplad till svenska för invandrare.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om bröderna som fick instegsjobb på företaget i Fegen, utanför Falkenberg. De jobbade i två månader utan ersättning. Samtidigt fick företaget ut 1500 kronor om dagen i ersättning från Arbetsförmedlingen.

Nu har Arbetsdomstolen (AD) beslutat att företaget ska betala ut pengarna det är skyldigt plus ett skadestånd på nästan en halv miljon kronor till var och en av de två bröderna.

Domen är en tredskodom, vilket betyder att AD meddelade domen eftersom företaget inte svarade på domstolens uppmaningar att ge sin version av händelserna.

Företaget har nu tid på sig till i början av mars att söka återvinning, vilket innebär att den juridiska processen återupptas.

– Företagaren borde förstått att de gjort fel, säger Darko Davidovic. De har haft förhandlingar med fackets avdelning och då hade de chansen att göra upp om en annan summa.

– Domstolen har sett väldigt allvarligt på det här fallet. Normalt sett brukar skadestånden vara betydligt lägre vid tredskodomar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.