Industriarbetarnas tidning

Internationellt fack kritiserar Greklands sparpaket

13 februari, 2012

Skrivet av Agneta Persson

Greklands regering respekterar inte kollektivavtalen och kränker arbetarnas rättigheter med sina åtstramningspaket. Det skriver den internationella fackorganisationen ITUC i ett protestbrev.

Greklands regering försöker genom tuffa åtstramningar rädda landets ekonomi. I går söndag kom till exempel beslutet om att ytterligare sänka lägstalönerna.

Sådana åtgärder är att gå åt helt fel håll, skriver ITUC:s ordförande Sharan Burrow i ett brev till den grekiska premiärministern och finansministern, Internationella valutaunionen IMF samt Internationella arbetsorganisationen ILO.

”Genom att ytterligare sänka lägstalönerna till oacceptabla nivåer blir det mindre troligt att landets ekonomiska policy kommer att leda till någon tillväxt beträffande jobb. Tvärtom, risken för informella och osäkra jobb ökar”, skriver hon.

Utvecklingen i Grekland bäddar inte bara för en försämring vad gäller privatanställdas rättigheter, fortsatta uppsägningar och ytterligare sänkningar av löner till oacceptabla nivåer, skriver Sharan Burrow. Grekland ger sig genom dessa åtgärder på kollektivavtalen och de sedan länge överenskomna fackliga förhandlingsprocesserna.

”Sorgligt nog kommer den väg ni slagit in på bara att fortsätta leda till politisk oro eftersom människor lämnas utan annat val än att fortsätta slåss för demokratiska rättigheter och frihet.”

Arbetsrätt Striden om las

”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Pontus Georgsson

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.