Industriarbetarnas tidning

Konkursförvaltare slår tillbaka kritiken

9 februari, 2012

– Om facket tycker att det får för lite information borde det framföra kritiken direkt till oss, säger Saab:s konkursförvaltare Hans L Bergqvist i ett svar på en tidigare artikel i Dagens Arbete.

Leif Håkansson, IF Metalls ombudsman i Trollhättan, kritiserade tidigare i veckan konkursförvaltarna för att de brister i informationen. Han pekade framför allt på bilarbetarnas behov av sakliga uppgifter när rykten cirkulerar om GM:s villkor för en försäljning.

– Det är bättre att facket hör av sig till oss direkt så kan vi förklara varför vi inte kan redogöra för försäljningsprocessen, säger han.

Hans L Bergqvist säger att innehållet i avtalet med GM är hemligt.

– Vår tolkning runt licensfrågor till exempel, tar vi med GM.

Konkursförvaltaren syftar på de tekniska licenserna i Saab-bilarna som GM fortfarande har rätt till. En stor del av medias rapportering om Saab de senaste veckorna har handlat om licenser. Men det finns alternativ som gör licenserna mindre viktiga.

– Det är inte nödvändigt att man köper Saabs fabrik i Trollhättan för att producera just Saab-bilar.

– Vi har sådana intressenter nu. De har annan biltillverkning än Saab.

Bergqvist tycker att det är fel att tro att en försäljning av Saab ska gå fort.

– Under två år har man försökt hitta köpare som vill ta över hela verksamheten. Då är det förmätet att tro att vi konkursförvaltare ska lyckas under ett par veckor.

– Det handlar ju om ofantliga summor och en verksamhet som inte gått med vinst på 20 år.

Han säger att konkursförvaltarnas första alternativ är att sälja hela Trollhättefabriken. Går inte det blir det en försäljning av verksamhetens olika delar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.