Industriarbetarnas tidning

Många frågor kring Apples nya öppenhet

15 februari, 2012

Skrivet av

DA-ANALYSÄven den mest ståndaktige tvingas ge efter. Apples reträtt öppnar i bästa fall för bättre förhållanden på världens överutnyttjade verkstadsgolv. Men det förutsätter att de anställda ges rätten att organisera sig och förhandla.

Uppgifterna i New York Times berättar om en plötsligt ny attityd hos Apple.

Måhända ett nytt öppnare klimat efter Steve Jobs. Hyllad för sitt entreprenörskap, men uppenbarligen helt skrupelfri i hur människor utnyttjades i de fabriker som tillverkar Apples mobiler, surfplattor och datorer.

Jobs princip var enkel. Leverantörerna ombesörjer tillverkningen, Apple beställer och bestämmer priser och leveranstempo. Vad leverantörerna gör ska ingen få veta.

Produktionen av Iphones och Ipads har haft sitt pris. Arbetare förgiftas sedan de hanterat putsmedlet till de blanka surfplattorna. Explosioner med dödsfall. Och så sjutton unga arbetare som hoppar från fabriksfönstren och tar livet av sig under  loppet av ett halvår hos Apple-leverantören Foxconn i sydkinensiska industristaden Shenzen.

Det är också där i Shenzhen som Apple nu först tillåter öppen granskning av de anställdas arbetsvillkor.

Man utlovar intervjuer med de anställda, vilket inte är gjort i en handvändning. Den ena Foxconn-fabriken räknar 320 000 anställda, den andra 260 000.

Där arbetar man 13 elvatimmarsskift dagtid på raken innan första lediga dagen. Efter en ledig dag följer 13 nattskift à elva timmar. Fabrikerna fylls av tjugoåringar från landsbygden som bor i gemensamma sovsalar, vissa inne på själva fabriksområdet.

Alla fönster är förseglade med taggtråd för att hindra nya självmordförsök.

Det är just den miljön som organisationen Fair Labor Association, FLA, nu ska genomlysa. Genom besök på verkstadsgolvet, i sovsalarna och matbespisningarna.

Kring detta FLA har det rests både frågetecken och tvivel.

I dess styrelse sitter bland annat representanter för olika storföretag, till exempel skotillverkaren Nike. FLA bildades 1999, bland annat på initiativ av president Clinton och ett antal företag, forskningsinstitutioner och universitet. Syftet var att bekämpa barnarbetet i världen.

FLA är alltså inte någon gräsrotsorganisation med förgreningar till fackföreningsrörelsen eller konsumentgrupper. Kritikerna ser den som alltför lierad med storföretagen.

Men det förringar ändå inte betydelsen av den plötsliga kursändringen hos Apple.

Det är sensationellt att Apple överhuvudtaget erkänner behovet av genomlysning av arbetsvillkoren för leverantörernas 700 000 anställda. Ett ansvar som man ända tills nu har svurit sig fria ifrån.

Om Apple nu skulle mena allvar och ta detta ansvar innebär det att dess tillverkningsfilosofi egentligen ifrågasätts. Den har byggt på extremt pressade priser till leverantörerna, snabba leveranser och framförallt en hemlig och sluten produktionsprocess.

Apple kräver en extrem vinstmarginal på sina produkter. För mobiler och surfplattor är målet 40 procent. Köper du en Ipad för 5000 kronor så är 2000 kronor ren vinst för Apple.

Kommer Apple att sänka vinstkraven och betala mer till leverantörerna? Tillåta lägre produktionstakt när den otåliga efterfrågan på varje ny Iphone är så extremt uppskruvad? Och vad gör man om leverantörerna struntar i Apples uppförandekod?

Det finns många frågor att ställa kring Apples nyorientering.

Då har man ännu inte kommit till kärnfrågan: de anställdas rätt att organisera sig och förhandla om löner, arbetsmiljö, arbetstider och andra villkor.

Intervjuer och enkäter kan leda till ökad öppen diskussion om villkoren. Och i denna öppna diskussion finns också fröet till en självständig organisering. En organisering fri från företaget, fri från staten och fri från det allenarådande kommunistpartiet.

Rätten till fri organisering är viktig om genomlysningen verkligen ska kunna leda till någonting. För bara genom rätten att organisera sig kan de anställda formulera sina krav och sätta kraft bakom dem. Bara genom en verklig rätt att förhandla ges de också möjlighet att genomdriva sina krav under ordnade former.

Alternativet är ökade spänningar och risken för social explosion.

Den kinesiska arbetsmarknaden har under senare år hemsökts av allt fler konflikter. De flesta strejkerna har inträffat i utländskt ägda företag, främst japanska och taiwanesiska. I de konflikterna har myndigheterna varit som mest förlåtande. Strejker i kinesiska företag är betydligt mer känsligt för regimen.

Foxconn styrs från Taiwan och självmorden i dess Shenzhenfabriker fick stor uppmärksamhet även i Kina. Framför allt utlöste spänningarna i Foxconn en massiv strejkvåg förrförra sommaren i Kinas mest industrialiserade provins, Guangdong. Därför berör förhållandena i Foxconn betydligt fler än de som jobbar i företaget.

Kina har världens största industriarbetarklass. Den är mycket ung och den är välutbildad. Och den har inga erfarenheter av gångna tiders förtryck och häxjakt på oliktänkande.

Så länge det finns jobb och bättre framtidsutsikter kommer den att hålla sig någorlunda lugn.

Men prisökningar, bostadsbrist och fortsatt omänskliga arbetsförhållanden kan snabbt förvandla lugnet till kaos.

Detta vet Apple. Och är det någon som förstått det och fruktar dess konsekvenser så är det den kinesiska regimen som värnar en sak framför andra: stabilitet.

Brutal utsugning av arbetskraft destabiliserar.

En sak har detta jätteföretag – dess börsvärde är idag lika stort som Google och Microsoft sammantaget – säkert lärt sig från Shenzhen. När arbetarnas protester riskerar att sammanlänkas med konsumenternas – då tvingas även den mest ståndaktige att ge efter. Uppmärksamheten kring förhållandena i Kina riskerar att solka ner varumärket på sikt, trots företagets försäljningsframgångar idag.

Dörren till självmordsfabriken står öppen. I alla fall för Fair Labor Association.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.