Industriarbetarnas tidning

Miljonbot för dödsolycka i Djupafors

15 februari, 2012

Cascades pappersbruk i Djupafors döms av Blekinge tingsrätt till 2 miljoner kronor i företagsbot för dödsolyckan i juni 2009. Dessutom döms den dåvarande produktionschefen till sammanlagt 48 000 kronor i dagsböter.

Vid olyckan omkom en 26-årig operatör. Han klämdes till döds mellan en kartongrulle och en bärvals. Arbetsmiljöverket kritiserade i sin undersökning bland annat arbetsgivaren för att det var möjligt att komma för nära rullen innan den stannat och att maskinens riskområde inte var tillräckligt avspärrat. Dessutom hade ingen ordentlig riskanalys genomförts.

Exakt varför olyckan inträffade har inte klarlagts. Men vid sidan av maskinen låg efter olyckan en stor mängd kantremsor som skurits bort från rullmaskinen. De ska falla ned i rör bredvid maskinen. Ligger de kvar kan de åka in i pappersrullen i stället och förstöra den. Troligen hade den omkomne varit på väg att ta bort detta när han istället drogs in i maskinen.

Detta var ett återkommande problem.

I sin dom konstaterar tingsrätten att rullmaskinen ”i det skick den var vid olyckstillfället medförde mycket allvarliga risker för dem som arbetade vid den”. Tingsrätten konstaterar dessutom att om arbetsmiljöföreskrifterna följts och man haft ”högre grind och tidlås eller annan anordning för att förhindra tillträde till riskområdet innan rullmaskinen stannat” hade olyckan troligen aldrig hänt.

Genom ”åsidosättandet av sina skyldigheter” anser tingsrätten att den dåvarande produktionschefen ”av oaktsamhet” är skyldig till dödsolyckan. Eftersom brottet begåtts i bolagets näringsverksamhet och bolagets underlåtenhet lett till en dödsolycka blir domen, i enlighet med åklagarens yrkande, två miljoner kronor i företagsbot.

Dessutom ska företaget och den dåvarande produktionschefen gemensamt betala 40 000 kronor i skadestånd till var och en av den omkomnes föräldrar och till hans syster. Utöver detta döms produktionschefen till dagsböter på 48 000 kronor.

Det är ovanligt att dödsolyckor på arbetsplatser leder till fällande domar. Dagens Arbete har granskat 123 dödsolyckor som inträffade i industrin mellan 1997 och 2010. Av dessa har endast 28 lett till åtal varav – i och med dagens dom – 15 har lett till en fällande dom. Läs hela granskningen här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.