Industriarbetarnas tidning

Två av tre arbetslösa utan a-kassa

22 februari, 2012

Skrivet av

På sex år har andelen arbetslösa som får a-kassa sjunkit från 70 till 36 procent. – Vi omvandlar arbetslösheten från en bred samhällsfråga till att bli ett problem för individen, säger professor Tapio Salonen.

Enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen, som tidningen Dagens Nyheter tagit del av, får endast 36 procent av dem som är arbetslösa på heltid ersättning från arbetslöshetsförsäkringen.

Av 202 000 arbetslösa i november hade ungefär 120 000 personer ingen ersättning alls, skriver Dagens Nyheter.

I januari 2006 fick 70 procent av de arbetslösa ersättning från a-kassan. Sedan dess har regeringen genomfört stora förändringar av arbetslöshetsförsäkringens regelverk. Bland annat har arbetsvillkoret skärpts så att det krävs fler arbetade timmar varje månad för att kvalificera sig till ersättning vid arbetslöshet. Det försvårar för deltidsarbetande och de som har korta tillfälliga anställningar att leva upp till kravet.

Arbetsförmedlingen har i dag inget svar på varför andelen arbetslösa utan rätt till ersättning ökar, men jobbar med en analys som ska vara klar inom några veckor.

Tapio Salonen, professor vid institutionen för socialt arbete på Linnéuniversitetet, menar att det är ett etableringsproblem.

– Vi har studerat detta tidigare. Det har skett en gradvis förändring med färre och färre som tar del av arbetslöshetsförsäkringen.

– Det är inte längre vanligast att det handlar om omställning där man går från ett arbete till ett annat. Gruppen av människor med obefintlig eller svag position på arbetsmarknaden växer.

Det är ungdomar och utlandsfödda som har svårast att etablera sig på arbetsmarknaden. Det beror delvis på att svensk arbetsmarknad är under snabb förändring, där enkla jobb utan större formella krav blir ovanligare, säger Salonen.

– Då tvingas dessa människor konkurrera även om de mest okvalificerade jobben.

Skärpningen av arbetsvillkoret i försäkringen samt det slopade studerandevillkoret har definitivt påverkat andelen arbetslösa utan ersättning, menar Salonen.

– Ja, det är klart att det har gjort det. Man har höjt trösklarna, då blir det svårare att nå upp till dem.

Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen, som regeringen har tillsatt, undersöker möjligheten att införa en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Men det är inte en lösning på problemet, menar Tapio Salonen.

– Nej, det krävs en rad olika förändringar. Man bör behålla inkomstbortfallsprincipen för dem som lever upp till villkoren i försäkringen. Man bör även titta på något sorts grundskydd för dem som inte har uppnått kraven i försäkringen.

Om det inte finns ett grundskydd gör man skillnad på olika typer av arbetslösa, menar Tapio Salonen.

– Då går vi bort ifrån en grundläggande föreställning som vi har i Sverige om att vi ska bygga samhällssystem som ska vara tillgängliga för alla.

– Då hittar vi på system som gör skillnad på folk. Och då fattiggör vi de här människorna. De arbetslösa som inte har rätt till a-kassa blir hänvisade till andra system med helt andra regler. Då omvandlar vi arbetslösheten från en bred samhällsfråga till att bli ett problem för individen.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.