Industriarbetarnas tidning

Volvofack positivt till korttidsjobb

9 februari, 2012

Arbetet med att få fram ett permitteringssystem är viktigt, kanske den viktigaste frågan för facket att komma i mål med, säger Mikael Sällström, ordförande för Volvo verkstadsklubb.

Han berättar att företaget nu känner av problemen med att hitta kvalificerade yrkesarbetare. Ungefär hälften av bilarbetarna fick gå i samband med nedskärningarna under förra krisen 2008–2009. Förmodligen hade fler fått sluta om det inte fanns ett krisavtal på företaget med kortare arbetstid och lägre lön.

Nu när trenden vänt och företaget behöver nyanställa är det svårt att hitta rätt folk.
Sällström pekar också på vikten av att få en modell som gör att det blir möjligt att satsa på utbildning, inte bara i teorin men också i verkligheten. Tanken med krisavtalet som gällde under förra krisen var att arbetarna skulle utbilda sig under de timmar de gick ned i arbetstid. Det är också en del av innehållet i den modell som diskuteras nu (korttidsarbeten). Men krisavtalet fick inte den effekten på Volvo Lastvagnar i Göteborg.

– Samhället har demonterat möjligheterna att skräddarsy utbildningar när länsarbetsnämnderna lades ned, säger Mikael Sällström.

– Det finns inga naturliga mekanismer som tar vid längre. Det måste finnas en beredskap vid kristider. Man kan inte uppfinna hjulet på nytt varje gång.

– Men det handlar inte bara om staten. Det gäller även de större företagens beredskap att satsa på kompetensutveckling.

Han berättar att det fungerat bra tidigare. Under nedgången i början av 90-talet satt 700 volvoarbetare på skolbänken för att kompetensutveckla sig.

Sällberg tar också upp storleken på lönesänkningen i det system som nu diskuteras.

– Det är svårt att värdera förslaget så länge man inte vet självriskens storlek. Är den värd priset?

Volvo Lastvagnar har 2100 anställda bilarbetare i Göteborg. Företaget har totalt 6000 bilarbetare på olika fabriker i Sverige.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.