Industriarbetarnas tidning

38 unga har fått jobb efter yrkesintroduktion

12 mars, 2012

Skrivet av

I slutet av 2010 tecknade Teknikföretagen och IF Metall avtal om yrkesintroduktion för ungdomar. Hittills har sex företag använt sig av avtalet. 38 ungdomar har fått jobb.

Omstritt avtal

När avtalet om yrkesintroduktion tecknades 2010 väckte det het debatt inom IF Metall. Kritik väcktes mot att de unga skulle mindre betalt under utbildningstiden, medan andra försvarade avtalet.

– Omfattningen är fortfarande mycket blygsam, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.

– Det visar att detta inte är enkla frågor utan att det krävs ett noggrant genomarbetat koncept.

Och det hänger inte på lönen, enligt Säikkälä.

– Om arbetsgivarna så skulle få ungdomar till halva lönen så skulle de ändå inte automatiskt få jobb.

– Arbetsgivarna kräver den rätta kompetensen. Annars anställer de inte.

Avtalet om yrkesintroduktion kom till av två skäl: den höga ungdomsarbetslösheten och industrins behov att rekrytera. Det finns jobb i industrin. Och många fler blir det när 40- och 50-talisterna går i pension.

Målgruppen för avtalet var ungdomar under 25 år som saknade relevant yrkesutbildning. De skulle få utbildning i ett år till lägst 75 procent av minimilönen. Avtalet förutsätter att arbetsgivaren är överens med det lokala facket.

Anders Weihe från Teknikföretagen tror att avtalet inte är särskilt välkänt ute bland förertagen.

– Nu gäller det att göra det mera känt. Det är inte så att industrin inte efterfrågar ungdomar. Problemet är att ungdomarna saknar den erfarenhet och kompetens som krävs för jobben.

I dag samlades IF Metall, Teknikföretagen och Arbetsförmedlingen för att ta del av ett försöksprojekt i Gnosjö där de själva är intressenter. Projektet går under namnet ”Yrkesåret i Gnosjöregionen”.

Situationen Gnosjöregionen liknar i mycket resten av Sverige. Företagen lider brist på rätt arbetskraft samtidigt som många ungdomar går utan arbete.

Nu kommer 25 arbetslösa ungdomar att få träffa intresserade företag. Tanken är att ungdomarna först ska gå en 16 veckors utbildning i Arbetsförmedlingens regi. Därefter följer ett års anställning med fördjupad utbildning på själva företaget.

– Intresset från företaget är mycket stort. Ett 70-tal företag har anmält intresse, säger Ingegerd Green från Gnosjöprojektet och vd i Skärteknikcentrum.

– Att matcha utbildning av ungdomar med företagen är ett viktigt instrument för att företagen att få tag på rätt arbetskraft. Den gamla typen av instegsjobb finns inte längre. Företagen kräver utbildad arbetskraft.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.