Industriarbetarnas tidning

Arbetsförmedlingen tvingas förklara sig

15 mars, 2012

Skrivet av

Efter Dagens Arbetes avslöjande tvingar nu arbetsmarknadsutskottet Arbetsförmedlingen att lämna ut uppgifter om lönebidragsanställda. Arbetsförmedlingen kallas också till utskottet för att förklara sig.

Dagens Arbete och Uppdrag Granskning har avslöjat hur lönebidragsanställda gått miste om försäkringar och pensioner. Arbetsförmedlingen har svarat att alla som går på lönebidrag är försäkrade trots att flera personer trätt fram och berättat att de lurats på livförsäkringar och tjänstepensionsinbetalningar.

Ett enigt Arbetsmarknadsutskott har nu beslutat att ge Riksdagens utredningstjänst, RUT, uppdraget att undersöka i vilken omfattning lönebidragsanställda är försäkrade. Något som riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP) gjorde redan i september förra året. Arbetsförmedlingen har hänvisat till sekretess men den sekretessen upphävs när utskottet står bakom förfrågan.

– Äntligen. En seger för riksdagens kontrollmakt. Det som Dagens Arbete och Uppdrag Granskning visat i sina avslöjanden är upprörande, säger riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP).

Utskottet kallar också Arbetsförmedlingen till utskottet för att förklara sig.

– Politiskt upplever jag att vi är överens om att det ska finnas försäkringar på arbetsplatser där det finns lönebidragstagare. Det är viktigt att Arbetsförmedlingen redogör för sin syn för utskottet. Vi vill veta hur de arbetar med att kontrollera att företagen har försäkringar och vilka uppföljningar myndigheten gör, säger Tomas Tobé (M), ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Har Arbetsförmedlingen försökt dölja det här?

– Nej det är inte min bild. Det handlar om en tydlig sekretessbestämmelse, att man inte kunnat lämna ut uppgifterna till en enskild ledamot. Men när riksdagen eller regeringen begär ut faller sekretessen.

När kommer utredningen att vara klar?

– Det kan jag inte säga. Det kan ta upp till en månad eller gå snabbare.

Vem på Arbetsförmedlingen är kallad till utskottet?

– Det får Arbetsförmedlingen själv bestämma. Vi är intresserade av de personer som är kunniga. De som jobbar dagligen med de här frågorna.

När är de kallade till utskottet?

– Det är inte bestämt. Men inom två veckor skulle jag tro.

Att utskottet tar det här beslutat betyder det att ni misstänker att det finns lönebidragstagare som ej är försäkrade?

– Det är för tidigt att säga. Det finns medieuppgifter som tyder på att det finns sådana fall. Samtidigt så har det angivits att det finns bra rutiner. Då väljer vi i bred enighet se hur det förhåller sig. Det är alltid bra med öppenhet och kontroll.

Har det här påverkat ditt förtroende för Arbetsförmedlingen?

– Nej. Jag har ett högt förtroende för Arbetsförmedlingen. Den bild jag har är att det i det här fallet ligger en sekretessbestämmelse i botten. Nu hoppas jag vi kommer vidare i det här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?