Industriarbetarnas tidning

”DA ska vara en självständig tidning”

26 mars, 2012

Tidningen Arbetet ska behålla sin självständighet, skriver LO:s styrelse och gör tummen ned för IF Metalls förslag att utreda ett större samarbete med LO:s kommunikationsenhet. För Dagens Arbete har IF Metall inga liknande förslag, säger förbundets pressombudsman.

IF Metalls förslag är en motion till LO:s kongress i maj i år. I motionen skriver förbundet om behovet av en mer effektiv opinionsbildning. Ett sätt kan vara att förbättra samarbetet mellan Arbetet (före detta LO-tidningen) och LO:s kommunikationsavdelning. Det är ”två ben som borde gå åt samma håll”, skriver förbundet. Och målgruppen är den samma, fackliga förtroendemän.

LO:s styrelse anser däremot att ett tätt samarbete kan skada Arbetets roll som opionsbildare, för ”… det är just genom att tidningen inte uppfattas som ett organ för LO:s ledning, eller som en del av LO:s vanliga kommunikationsverksamhet, som den kan bibehålla denna journalistiska trovärdighet.”

Lars Ankarfjäll, pressombudsman på IF Metall, säger att IF Metall håller med om mycket som står i motionssvaret.

– Men styrelsen drar fel slutsatser. Vårt förslag var att saken skulle utredas, ingenting annat.

Han säger att IF Metalls tanke inte handlade om att kommunikationsavdelningen ska styra över tidningen. Han nämner ett exempel:

– Om LO till exempel vill göra en extra satsning på ungdomsarbetslösheten kan man samarbeta om det. LO-kansliet har kanske politiska förslag de vill presentera, man kan fundera runt pressaktiviteter. Om LO-tidningen har samma tankar kan vi samordna tidsmässigt. De kan spegla ungdomsarbetslösheten journalistiskt.

Men det du beskriver går väl att göra i dag, med nuvarande organisation?

– Det borde vara så, men så sker inte. Det här borde vi kunna prata om.

Har ni liknande tankegångar för förbundstidningen Dagens Arbete (DA)?

– Vi har inga förslag i den vägen. Det finns ju en skillnad. DA vänder sig till samtliga medlemmar. Arbetet har en smalarare målgrupp.

– Men visst vi har pratat om att förbättra samarbetet med DA, träffas och diskutera frågor som vi kan puffa för gemensamt. Det kan handla om gräv eller artiklar där vår informationsavdelning står för faktan och DA för det journalistiska.

Hur tror du att det påverkar DA:s trovärdighet?

– Jag tänker på att till exempel vår interna tidning IF Metall Info kan återberätta och komplettera artiklar som varit i DA. Och att vi kan förse DA med intressanta underlag. Sen är det förstås tidningen som ska värdera, ta ställning till om det är något för DA. På det sättet tror jag inte att det påverkar.

I LO:s styrelse förslag betonas vikten av Arbetets självständighet. Är DA:s självständiget viktig för er?

– Ja, absolut. Det ska vara en självständig tidning, något annat har aldrig diskuterats.

Tänker ni gå vidare med ert förslag?

– LO-styrelsens utlåtanden ska antagligen diskuteras på förbundsstyrelsemötet den 24 april. Frågan är då om vi ska fortsätta driva frågan på kongressen och på vilket sätt.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.