Industriarbetarnas tidning

Det våras för Socialdemokraterna

13 mars, 2012

Visst känns det lite lättare nu? Det är något i luften, en fläkt av förändring, någonting som tar fart.

Sedan Stefan Löfven blev Socialdemokraternas nye ordförande känns det som om den politiska vinden vänder. Du tycker kanske att jag är för optimistisk? Kanske det. Det är lättare att leva om man tillåter sig att känna optimism och framtidstro.

Visst fick också Mona Sahlin och Håkan Juholt mitt stöd, men det är något särskilt med Stefan. Det viktigaste är inte att opinionsmätningarna visar att Socialdemokraterna i skrivande stund har ökat sitt väljarstöd med 4 procentenheter. Det är i och för sig jättebra, men den positiva känslan handlar om något mycket djupare.

Stefan Löfven utstrålar eftertänksamhet och äkta engagemang. Hans seriösa framtoning i frågor om ansvar för samhällsekonomin, näringslivet och för arbetande människors väl och ve borde ge statsminister Reinfeldt skrämselhicka. Reinfeldt har ju tränat så länge på att se allvarlig och pålitlig ut, men hans böjelse för populistiska plattityder med låtsaskritik mot direktörer får honom att verka tunn som en pappfigur. Där Reinfeldt känns tunn och förkonstlad känns Stefan genuin och rejäl.

Det finns så mycket att göra för det socialdemokratiska partiet, så mycket nytt att bygga och så mycket att reparera av sådant som har förstörts. Vi i facket ser hur våra medlemmar far illa av den söndermosade a-kassan, av misslyckade privatiseringsexperiment inom skola och vård, av borgaralliansens brist på förståelse för hur de människor har det som dragit nitlotterna i den stora samhällstombolan.

På samma sätt som vi medlemmar i facket står för solidaritet kamrater emellan på arbetsplatsen ska en socialdemokratisk politik skapa solidaritet mellan alla människor i samhället. Alla ska med!

Ett av de stora problemen i dagens Sverige är att samhället håller på att slitas isär. De människor som av någon anledning inte från första början gör succé i utbildningsväsendet och arbetslivet stöts allt oftare ut ur samhällsgemenskapen. Lätta jobb finns det inte längre så många och problem i skolan drabbar allt fler.

Det finns ett behov hos allt fler av att få stöd för att komma vidare i livet. Samtidigt nedrustas de stödsystem som finns, till exempel är Komvux och a-kassan spillror av vad de tidigare var. Om detta får fortgå finns snart ”andra chansen” bara i Melodifest-ivalen. Här finns massor att göra för socialdemokratin. Det handlar inte om att man ska dalta med människor, men man kan heller inte piska någon till ett bättre liv.

Ja, det är mycket att ta itu med för vår nye socialdemokratiske partiledare. Det behövs en blocköverskridande politisk överenskommelse om energin och en öppning för nya kärnkraftsreaktorer måste vara en del av en sådan överenskommelse. Här finns det mycket motstånd att övervinna. De gamla samarbetspartierna (V) och (MP) försöker sig på utpressning och villkorar sitt stöd till (S) med kärnkraftsavveckling. Men nej, sådant biter inte på en gammal förhandlingsräv, eller hur?

Stefan Löfven har nu utsett vilka som ska vara hans närmaste medarbetare. Det märks att han bemödad sig om att bygga ett riktigt bra lag. Det är klokt. Ingen kan göra ett riktigt bra jobb utan att ha bra folk omkring sig. Nu väntar vi förväntansfullt på fortsättningen. För visst har vinden vänt! Nu blåser vi alla på i rätt riktning. Nu är det vår tur.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?