Industriarbetarnas tidning

En trött och idélös regering

14 mars, 2012

Allt oftare reagerar jag på regeringens tydliga ovilja att agera och ta ansvar.

Allt oftare reagerar jag på regeringens tydliga ovilja att agera och ta ansvar.

När ansvariga ministrar svarar på journalisternas frågor ikläder de sig en självgod min och hävdar att de minsann har gjort vad som behövs och att de problem samhällsmedborgarna upplever går att korrigera med några små regelförändringar. Deras budskap är: ”Det går bra för Sverige”. Jag har en stark känsla att inte alla håller med. Ta till exempel de som är förpassade till jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas, så kallade Fas 3.

Härom veckan arrangerade LO ett seminarium om Fas 3, (liksom LO och GS gjort tidigare), som kritiserade att innehållet och ersättningsnivåerna i Fas 3 inte håller måttet. Regeringens arbetsmarknadspolitik leder de facto inte till jobb. Tomas Tobé, Moderaternas ordförande i Arbetsmarknadsutskottet, svarade att han var både stolt och nöjd med vad de åstadkommit. Finns det problem ska regeringen ”titta på det”.

Det räcker knappast med att ”titta på”, det behövs istället en rejäl satsning på utbildning och subventionerade anställningar för att fler ska få chansen att återvända till arbetsmarknaden.

Ett annat område där det råder total idétorka och där regeringens ovilja att ta ansvar satt spår, är bostadspolitiken. Trots detta slår sig regeringen med bostadsminister Stefan Attefall (KD) i spetsen för bröstet i en debattartikel och hävdar att ”Regeringen har en heltäckande bostadspolitik”.

Med tanke på att det endast byggdes 22 700 bostäder under 2011, och att vi vet att det under många år behövs byggas minst det dubbla, känns det inte ens seriöst. En av de viktigaste delarna i alliansregeringens bostadspolitik är enligt Attefall en bättre fungerande andrahandsuthyrning. Vet inte riktigt hur, eller om, han tänker där? Det löser inte den bostadsbrist som mer än hälften av Sveriges kommuner lider av.

Fredrik Reinfeldt var ju även ute och ansåg att vi borde jobba tills vi är 75 år. Om Reinfeldts önskan är att fler ska jobba så är det en förutsättning att först se till att människor orkar jobba till ordinarie pensionsålder. I dag är det endast knappt hälften av GS medlemmar som tror sig kunna arbeta fram till dagens ordinarie pensionsålder. En stor anledning till detta är att man på grund av dålig arbetsmiljö slits ut i förtid.

På internationella kvinnodagen presenterade vi rapporten Jämställt arbetsliv – ett arbete på lika villkor om kvinnors situation inom skogs-, trä- och grafisk bransch. Rapporten visar att trivseln generellt är hög bland kvinnor på våra arbetsplatser, det är bra, men många upplever också problem med dålig arbetsmiljö, tråkiga och monotona arbetsuppgifter, arbetstider och lön. En dålig arbetsmiljö på arbetsplatsen drabbar kvinnor och män olika. Kvinnor drabbas i högre utsträckning av arbetssjukdomar och förslitningsskador. Detta beror i huvudsak på att kvinnor i större utsträckning har mer repetitiva och monotona arbetsuppgifter än män.

Vi ställer krav på regeringen att satsa på arbetsmiljöarbetet i stället för att rusta ner. Regeringens stora nedskärningar har fått stora konsekvenser. Nedskärningarna på Arbetsmiljöverket innebar bland annat att 30 procent av inspektörerna fick sluta och därmed minskade även inspektionsbesöken med närmare 30 procent.

Jag skulle även kunna ta exempel från många andra områden där regeringens trötthet lyser igenom, miljö- och klimatpolitik, bistånds- och utrikespolitik, näringspolitik, skogspolitik och många andra områden. En trött regering förlorar förr eller senare väljarnas förtroende. Jag hoppas det blir förr …

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?