Industriarbetarnas tidning

”Ingen ljusning för branschen i år”

20 mars, 2012

Skrivet av Anna De lima Fagerlind

Nära 300 GS-medlemmar varslades inom trähusindustrin förra året. Någon ljusning är inte att vänta i år, enligt branschorganisationen Trä- och Möbelföretagen (TMF).

– Det kommer att bli flera konkurser, säger TMF:s vd Leif Gustafsson.

I februari gick LB-Hus i Bromölla i konkurs. 200 anställda förlorar sina jobb, varav 52 GS-medlemmar. Lägg till de 270-300 medlemmar som varslades under förra året, och det blir tydligt att trähusindustrin går på knäna.

Enligt Leif Gustafsson beror den låga försäljningen dels på krisen i Europa, men också på bolånetaket som infördes i oktober 2010. Kravet på 15 procents kontantinsats på bostadslån är mer än vad de flesta har råd med, enligt Leif Gustafsson.

– Bolånetaket gör det svårt för småhusbranschens kunder att finansiera köpet. Det sitter som en bromskloss i hela flyttkedjan.

Samtidigt byggs allt fler hus i trä, både i Sverige och i Europa. Det finns alltså en potential för den svenska trähusindustrin att växa, tror Leif Gustafsson. Men då krävs stora investeringar.

– I stället håller man på och nedrustar den industrin.

Det finns några undantag från den nedåtgående trenden. Framför allt bland företag som producerar lite billigare hus, som Smålandsvillan och Fiskarhedenvillan.

– De som är mer inriktade på lågprisprodukter går det något bättre för. Det kanske är ett första tecken på att det är på väg att vända, säger Gustafsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.