Industriarbetarnas tidning

”Kortet är konkurrenskraftigt”

2 mars, 2012

Flera LO-förbund, däribland GS, erbjuder sina medlemmar att uppgradera sina medlemskort till kreditkort som gör det möjligt att låna pengar till hög ränta. – Avtalet med kreditbolaget är ett sätt att finansiera medlemsförmånerna, säger Erik Georgii, som är andre vice ordförande i GS.

Dagens Nyheter skriver i dagens tidning om ett avgiftsfritt kreditkort som några av LO-förbunden erbjuder sina medlemmar.

Kortet är från början det medlemskort som skickas hem till samtliga medlemmar. Medlemskortet gör det möjligt att få olika rabatter vid till exempel hyra av bil och hotellbokningar. Den som vill kan sen kostnadsfritt uppgradera kortet till ett kreditkort.

Det är företaget Entercard som erbjuder krediten. Företaget har, enligt Dagens Nyheter, som sin affärsidé att förutom höga räntor hålla kvar kunderna i skuld så länge som möjligt. Räntan ligger på 15-17 procent.

– Kortet är avgiftsfritt och vi tyckte att det var konkurrenskraftigt jämfört med andra liknande kort, säger Erik Georgii.

– Vi hade haft svårt att ekonomiskt klara av paketet med förmåner om vi inte haft avtalet med Entercard.

Det är systemet med ”kickbacks” som ger facken ersättning. Entercard betalar en viss procent till facken på ränteintäkterna och den kredit som kunderna utnyttjar.

Georgii säger att GS inte rekommenderar medlemmarna att ta det här lånet i stället för LO-lånet som har en betydligt lägre ränta.

– De som har andra möjligheter ska förstås utnyttja dem.

Ser ni några problem med att facket marknadsför den här typen av lån?

– Vi hade en lång debatt på förbundsstyrelsen innan beslutet togs. Men fördelarna övervägde nackdelarna. Beslutet togs i vanlig demokratisk ordning.

Även Pappers och IF Metall kommer att skicka ut nya medlemskort till medlemmarna med olika rabatter och möjlighet att låna pengar från Entercard.

– Det här är ganska vanligt. Snart finns det inte ett enda medlemskap som inte är kopplat till kreditkort, säger Pappers kassör Henry Heiniö.

– Vi tycker att den här krediten hade rimliga villkor. Det blir också en sänkning av räntan senare i vår, enligt företaget.

Han säger att det även varit diskussioner i Pappers förbundsstyrelse, men då handlade det framför allt om de skulle ta ett sånt här beslut över medlemmarnas huvuden.

– Men medlemmarna väljer själva. Entercard skickar ut sitt erbjudande efter att korten kommit fram. Medlemmen fyller i en blankett och kreditprövas på vanligt sätt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.