”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Lönebidragsanställda blåsta på miljoner

”Mina pengar har stulits”

Per hade en lönebidragsanställning under hela 2000-talet. Arbetsgivaren betalade aldrig in någon pension och Arbetsförmedlingen missade kontrollen.

Så mycket påverkas din pension

Tjänstepensionen, pensionen som arbetsgivaren betalar in, har stor betydelse. Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam, har gjort två räkneexempel utan lönetillväxt och med en årlig avkastning på 3,5 %.

  • Lars, 40 år, tjänar 18 000 kronor i månaden och har inte fått tjänstepension inbetald under fyra år. Han förlorar 167 885 kr.
  • Maria, 30 år, tjänar 21 000 kronor i månaden och har inte fått tjänstepension inbetald under sju år. Hon förlorar 326 056 kr.

Fotnot: Lars och Maria började jobba när de var 20 år, de har inte varit sjukskrivna eller arbetslösa och jobbar fram till pensionen vid 65 års ålder.

 

Per jobbade nästan hela sitt yrkesliv för samma arbetsgivare. De var goda vänner. Kunde ta ett glas och skratta ihop. Men det är slut nu.

När Per passerat 50 år började kroppen säga ifrån. Ryggen krånglade. Läkarna pratade om operation. Deltidssjukskrivning och lönebidrag blev räddningen. Per kunde fortsätta jobba hos samma arbetsgivare som nu fick bidrag av Arbetsförmedlingen till lönen.

– Jag kan inte ens åka förbi. Jag blir så förbannad, säger Per.

När Per gick i pension i somras insåg han att arbetsgivaren struntat i att betala in tjänstepension under åren med lönebidrag.

– Det är mina pengar som stulits. Varje månad när jag får min pension blir jag så arg att jag skakar.

Han fick heller ingen utfyllnad i sjukpenningen som han hade kunnat vara berättigad till.

Arbetsgivaren som lurade Per är känd på orten. Dagens Arbete har pratat med fackliga företrädare som bekräftar bilden av en företagare som struntar i sina anställda.

– Jag har jobbat som ombudsman sedan 1995.  Ett fåtal gånger har jag stött på arbetsgivare som har en sådan grotesk syn på sina anställda, säger ombudsmannen.

Per hade flera arbetskamrater som inte var lönebidragsanställda. En av dem är övertygad om att Arbetsförmedlingen måste ha känt till vilken typ av arbetsgivare det var.

– De måste ha vetat. Han har varit inblandad i så mycket genom åren, säger han.

Enligt reglerna ska Arbetsförmedlingen alltid kontrollera att det finns försäkringar innan ett lönebidrag godkänns.

Kontrollen ska göras varje gång beslutet förlängs. I Pers fall förlängdes lönebidraget flera gånger men ändå gjordes inga kontroller.

Arbetsgivare som får lönebidrag för att anställa ska anpassa arbetsuppgifterna. Ofta har personen med lönebidrag någon form av funktionshinder.

Per utförde tunga jobb som slet på kroppen. Anpassning var det inte tal om.

– Det fanns knappt någon värme i verkstaden. Toaletter och matrum fick vi fixa själva, egentligen är man korkad som jobbade kvar, säger en tidigare arbetskamrat. •

Fotnot: Per heter egentligen något annat.

Läs mer:


md@da.se

Läs mer på samma tema:

Här är bevisen: Arbetsförmedlingen ljög i ett år

Arbetsförmedlingen dolde sanningen i ett år. Dagens Arbete berättar historien om hur myndigheten flera gånger ljugit för riksdagen och försökt dölja att funktionshindrade med lönebidrag saknar försäkringar. Ansvariga ministern Hillevi Engström har tacklat situationen med tystnad.

"Vi ska se över våra rutiner"

Arbetsförmedlingen tänker vidta åtgärder efter avslöjandet att nästan var tionde lönebidragsanställd är oförsäkrad.

Ferbe: Regeringen förstår inte värdet av kollektivavtal

IF Metalls ordförande Anders Ferbe kräver att arbetsmarknadsministern vidtar åtgärder efter avslöjandet att var tionde lönebidragsanställd är oförsäkrad. – Det är jävligt anmärkningsvärt, säger Anders Ferbe.

Var tionde lönebidragsanställd saknar försäkring

Var tionde lönebidragsanställd är oförsäkrad. Det visar en färsk undersökning från Riksdagens utredningstjänst som presenterades i arbetsmarknadsutskottet på tisdagsmorgonen. – En enorm mängd som visar att Arbetsförmedlingen inte har koll på sin verksamhet, säger riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP).

Arbetsförmedlingen bryter mot lagen – var tionde tjänar för lite

Arbetsförmedlingen bryter mot lagen. Dagens Arbete kan avslöja att nästan var tionde lönebidragsanställd tjänar under 17 000 kronor i månaden. Svenskt Näringsliv och fackförbund rasar nu mot både regeringen och Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen har betalt ut en miljard för mycket

Arbetsförmedlingens har betalat nästan en miljard kronor för mycket till arbetsgivare de senaste tre åren – enbart när det gäller lönebidragsanställningar. Myndigheten erkänner för Dagens Arbete att utbetalningarna kan vara för höga.

Familjen Pernum (från vänster Andreas, Anette,  Linnéa och Malin) sörjer Claes bortgång. Dottern Malin och barnbarnet Linnéa har flyttat hem till Anette för att stötta henne. Familjen vädjar till Arbetsförmedlingen att ompröva sitt beslut. Foto: ADAM HAGLUND

Slarvet kostade dem 200 000 kronor

Arbetsförmedlingen struntade i att kontrollera Claes försäkringar. När han dog gick änkan Anette miste om 200 000 kronor i ersättning. Myndigheten vägrar rätta till sitt misstag.

Mehmet Kaplan är ledamot i arbetsmarknadsutskottet. I sju månader har han väntat på uppgifter från Arbetsförmedlingen. ”Jag får känslan att myndigheten försöker dölja något”, säger han.

”Ett stort svek från samhället”

Lönebidragsanställda luras på pensioner och försäkringar. Men inget vet hur många som drabbats. Miljöpartiet kräver besked från Arbetsförmedlingen. – Det är oacceptabelt att myndigheten bromsar riksdagens arbete, säger Peter Eriksson (MP), ordförande i konstitutionsutskottet.

Teresa nekades begravningspengar

Teresas son Martin omkom i en bilolycka fick hon veta att han saknade försäkringar. Anne-Marie gick miste om 17 000 i pensionspengar och Anna fick ingen ersättning när hon skadade sig. Möt tre personer som på olika sätt drabbats hårt av Arbetsförmedlingens bristande kontroll av arbetsgivarna.

Myndighetens expert: Alla är försäkrade

Arbetsförmedlingen är övertygad om att alla med lönebidrag är försäkrade. Men myndigheten kan inte svara på varför riksdagen fått olika besked.

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.