Industriarbetarnas tidning

”Mina pengar har stulits”

13 mars, 2012

Skrivet av

Per hade en lönebidragsanställning under hela 2000-talet. Arbetsgivaren betalade aldrig in någon pension och Arbetsförmedlingen missade kontrollen.

Per fick ingen tjänstepension inbetald under alla år han jobbade med lönebidrag. Arbetsgivaren stal hans pension och Arbetsförmedlingen missade sina kontroller. Foto: Daniel Roos

Per jobbade nästan hela sitt yrkesliv för samma arbetsgivare. De var goda vänner. Kunde ta ett glas och skratta ihop. Men det är slut nu.

När Per passerat 50 år började kroppen säga ifrån. Ryggen krånglade. Läkarna pratade om operation. Deltidssjukskrivning och lönebidrag blev räddningen. Per kunde fortsätta jobba hos samma arbetsgivare som nu fick bidrag av Arbetsförmedlingen till lönen.

– Jag kan inte ens åka förbi. Jag blir så förbannad, säger Per.

När Per gick i pension i somras insåg han att arbetsgivaren struntat i att betala in tjänstepension under åren med lönebidrag.

– Det är mina pengar som stulits. Varje månad när jag får min pension blir jag så arg att jag skakar.

Han fick heller ingen utfyllnad i sjukpenningen som han hade kunnat vara berättigad till.

Arbetsgivaren som lurade Per är känd på orten. Dagens Arbete har pratat med fackliga företrädare som bekräftar bilden av en företagare som struntar i sina anställda.

– Jag har jobbat som ombudsman sedan 1995.  Ett fåtal gånger har jag stött på arbetsgivare som har en sådan grotesk syn på sina anställda, säger ombudsmannen.

Per hade flera arbetskamrater som inte var lönebidragsanställda. En av dem är övertygad om att Arbetsförmedlingen måste ha känt till vilken typ av arbetsgivare det var.

– De måste ha vetat. Han har varit inblandad i så mycket genom åren, säger han.

Enligt reglerna ska Arbetsförmedlingen alltid kontrollera att det finns försäkringar innan ett lönebidrag godkänns.

Kontrollen ska göras varje gång beslutet förlängs. I Pers fall förlängdes lönebidraget flera gånger men ändå gjordes inga kontroller.

Arbetsgivare som får lönebidrag för att anställa ska anpassa arbetsuppgifterna. Ofta har personen med lönebidrag någon form av funktionshinder.

Per utförde tunga jobb som slet på kroppen. Anpassning var det inte tal om.

– Det fanns knappt någon värme i verkstaden. Toaletter och matrum fick vi fixa själva, egentligen är man korkad som jobbade kvar, säger en tidigare arbetskamrat. 

Fotnot: Per heter egentligen något annat.

Så mycket påverkas din pension

Tjänstepensionen, pensionen som arbetsgivaren betalar in, har stor betydelse. Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam, har gjort två räkneexempel utan lönetillväxt och med en årlig avkastning på 3,5 %.

  • Lars, 40 år, tjänar 18 000 kronor i månaden och har inte fått tjänstepension inbetald under fyra år. Han förlorar 167 885 kr.
  • Maria, 30 år, tjänar 21 000 kronor i månaden och har inte fått tjänstepension inbetald under sju år. Hon förlorar 326 056 kr.

Fotnot: Lars och Maria började jobba när de var 20 år, de har inte varit sjukskrivna eller arbetslösa och jobbar fram till pensionen vid 65 års ålder.