Industriarbetarnas tidning

”Mina pengar har stulits”

13 mars, 2012

Skrivet av

Per hade en lönebidragsanställning under hela 2000-talet. Arbetsgivaren betalade aldrig in någon pension och Arbetsförmedlingen missade kontrollen.

Så mycket påverkas din pension

Tjänstepensionen, pensionen som arbetsgivaren betalar in, har stor betydelse. Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam, har gjort två räkneexempel utan lönetillväxt och med en årlig avkastning på 3,5 %.

  • Lars, 40 år, tjänar 18 000 kronor i månaden och har inte fått tjänstepension inbetald under fyra år. Han förlorar 167 885 kr.
  • Maria, 30 år, tjänar 21 000 kronor i månaden och har inte fått tjänstepension inbetald under sju år. Hon förlorar 326 056 kr.

Fotnot: Lars och Maria började jobba när de var 20 år, de har inte varit sjukskrivna eller arbetslösa och jobbar fram till pensionen vid 65 års ålder.

 

Per jobbade nästan hela sitt yrkesliv för samma arbetsgivare. De var goda vänner. Kunde ta ett glas och skratta ihop. Men det är slut nu.

När Per passerat 50 år började kroppen säga ifrån. Ryggen krånglade. Läkarna pratade om operation. Deltidssjukskrivning och lönebidrag blev räddningen. Per kunde fortsätta jobba hos samma arbetsgivare som nu fick bidrag av Arbetsförmedlingen till lönen.

– Jag kan inte ens åka förbi. Jag blir så förbannad, säger Per.

När Per gick i pension i somras insåg han att arbetsgivaren struntat i att betala in tjänstepension under åren med lönebidrag.

– Det är mina pengar som stulits. Varje månad när jag får min pension blir jag så arg att jag skakar.

Han fick heller ingen utfyllnad i sjukpenningen som han hade kunnat vara berättigad till.

Arbetsgivaren som lurade Per är känd på orten. Dagens Arbete har pratat med fackliga företrädare som bekräftar bilden av en företagare som struntar i sina anställda.

– Jag har jobbat som ombudsman sedan 1995.  Ett fåtal gånger har jag stött på arbetsgivare som har en sådan grotesk syn på sina anställda, säger ombudsmannen.

Per hade flera arbetskamrater som inte var lönebidragsanställda. En av dem är övertygad om att Arbetsförmedlingen måste ha känt till vilken typ av arbetsgivare det var.

– De måste ha vetat. Han har varit inblandad i så mycket genom åren, säger han.

Enligt reglerna ska Arbetsförmedlingen alltid kontrollera att det finns försäkringar innan ett lönebidrag godkänns.

Kontrollen ska göras varje gång beslutet förlängs. I Pers fall förlängdes lönebidraget flera gånger men ändå gjordes inga kontroller.

Arbetsgivare som får lönebidrag för att anställa ska anpassa arbetsuppgifterna. Ofta har personen med lönebidrag någon form av funktionshinder.

Per utförde tunga jobb som slet på kroppen. Anpassning var det inte tal om.

– Det fanns knappt någon värme i verkstaden. Toaletter och matrum fick vi fixa själva, egentligen är man korkad som jobbade kvar, säger en tidigare arbetskamrat. •

Fotnot: Per heter egentligen något annat.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.