Industriarbetarnas tidning

Nu får Paul sin a-kassa

16 mars, 2012

Skrivet av

Strulet med Paul Olssons a-kassa fick ett lyckligt slut. – Nu känns det som att det är värt alla pengar jag har betalat till fack och a-kassa.

För två veckor sedan ringde Paul Olsson till Dagens Arbete, ordentligt uppretad över hur hans ärende blivit hanterat av a-kassan.

Han upplevde att a-kassan låtit tiden gå istället för att förklara för honom att pengarna skulle dröja tills bristerna i hans arbetsgivarintyg var åtgärdade. Det var först när han själv hörde av sig som han förstod att han måste ligga på sin tidigare arbetsgivare.

När ett komplett arbetsgivarintyg skickats in kom ändå inga pengar, och inte heller något besked om varför från a-kassan. När Paul ringde fick han höra att arbetsgivaren kryssat i rutan att han slutat på egen begäran. Då gäller en karenstid på 45 dagar innan ersättning betalas ut.

– Men jag hade en timanställning och jobbade bara när de hade jobb till mig. När de inte längre erbjöd mig några jobb hade jag inte råd att sitta och vänta. Jag var tvungen att anmäla mig som arbetslös.

Dagens Arbetes artikel fick föreståndaren för IF Metalls a-kassa att undra om arbetsgivarintyget verkligen var rätt ifyllt, kontaktade Paul och såg till att en ombudsman hjälpte honom vidare.

I går fick Paul ett nytt besked från a-kassan. Pengar är på väg, men de kommer först på torsdag nästa vecka. Ett snabbt förskott kom dock in på kontot redan samma dag.

– Det är som en jättesten som har fallit från mina axlar, säger Paul.

Frustrationen över att hans medlemsavgifter till fack och a-kassa inte gav någon hjälp är borta.

– Det är i såna här lägen man behöver ha dem i ryggen. Nu känns det som att systemet fungerar som det är tänkt att fungera. Fast det är väl satan att man ska behöva gå till media.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.