Industriarbetarnas tidning

Strul med intyg försenar Pauls a-kassa

7 mars, 2012

Skrivet av

När pengarna uteblev ringde Paul Olsson upp a-kassan. Först då fick han klart för sig att ersättningen skulle dröja tills arbetsgivarintyget var komplett. – Det är så himla viktigt med alla papper vi ska skicka in. Då har a-kassan en skyldighet att informera oss också, tycker Paul.

Fakta: villkor i arbetslöshetsförsäkringen

  • Arbetslöshetsförsäkringens villkor styrs av Lagen om arbetslöshetsförsäkring.
  • Den som inte är medlem i en a-kassa, eller inte uppfyller villkoren för inkomstbortfallsförsäkringen, har rätt till en grundersättning på 320 kronor per dag.
  • Högsta dagpenning från a-kassan (inkomstbortfallsförsäkringen) är 680 kronor per dag, förutsatt att medlemsvillkoret och arbetsvillkoret är uppfyllt.
  • Medlemsvillkoret: medlem i en a-kassa i minst tolv månader.
  • Arbetsvillkoret: arbetat minst 80 timmar per kalendermånad i minst 6 månader under de senaste 12 månaderna. Eller minst 480 timmar under en sammanhängande tid av 6 kalendermånader och minst 50 timmar under var och en av dessa månader.
  • I arbetsvillkoret räknas endast arbetad och betald tid in. Sjukdagar, föräldrapenning med mera dras av från arbetad tid.
  • När normalarbetstiden sedan räknas ut av a-kassan läggs tid och inkomst från socialförsäkringar (t.ex. sjukpenning) återigen tillbaka och utgör grund för ersättningen.

Den 23 januari i år blev Paul Olsson arbetslös och skickade in alla papper till a-kassan. Någon vecka senare fick han svar. Arbetsgivarintyget var inte komplett. Uppgifterna om hur många timmar han jobbat i januari saknades.

Paul ringde till lönekontoret på företaget där han varit anställd. Han fick veta att tidrapporterna för januari inte kommit in än, men att de var på väg. Då skulle arbetsgivarintyget kunna kompletteras.

– Jag ringde till min handläggare på a-kassan och förklarade hur det låg till. ”Vad bra” sa hon då. ”Då vet jag att det kommer in.” Hon sa ingenting om att jag skulle vara spärrad från a-kassan tills uppgifterna kom in, säger Paul.

Men när varken kassakort eller pengar dök upp i slutet av februari tog han kontakt med handläggaren igen. Då fick han veta att intyget måste vara komplett innan ersättningen betalas ut.

– Hade jag fått veta det första gången jag ringde så hade jag ju legat på arbetsgivaren om intyget och sett till att det kom in. Jag hade kunnat be facket om hjälp. Men nu trodde jag ju att allt var okej.

Paul fick ingen ersättning från a-kassan lagom till att hyra och räkningar skulle betalas i februari.

– Så här får det inte gå till. Inte när man betalar medlemsavgift till fack och a-kassa. De ska vara till för oss, inte tvärtom.

– Det är så himla viktigt med alla papper vi ska skicka in. Då har a-kassan en skyldighet att informera oss också.

Olle Åkerlund, kassaföreståndare på IF Metalls a-kassa, beklagar det inträffade.

– Naturligtvis är det vårt ansvar att förklara för medlemmarna att vi måste få in intygen för att de ska få sina pengar. Nu kan jag inte kommentera just det här ärendet, eftersom jag inte vet vad som har sagts.

– Det måste ha blivit något missförstånd. Alla vet att de måste förklara villkoren för medlemmarna.

Det är vanligt att arbetsgivarintygen är ofullständiga och måste kompletteras när de når a-kassan. En orsak är att intygen, som arbetsgivaren är skyldig att fylla i, sedan 2007 kräver mer detaljerade uppgifter om arbetad tid och frånvaro. Detta sedan en rad förändringar av a-kassans regelverk har genomförts.

– Regelverket är komplicerat, krångligt och dumt. Det var mycket enklare förr då frånvaron inte var lika viktig, säger Olle Åkerlund.

I början av förra veckan fick Paul ett nytt arbetsgivarintyg som han skickade in till a-kassan. Men inte heller den här veckan får han någon utbetalning, eftersom det står i intyget att han slutar på egen begäran. Å andra sidan framgår det också att han inte erbjuds fortsatt arbete.

Har en person slutat på egen begäran gäller, enligt lagen, en karenstid på 45 dagar innan ersättning får betalas ut.

– Det här börjar gå lite för långt. Nu är jag jävligt trött på det här.

– Jag har inga pengar till mat och sånt. Jag kan inte tanka bilen heller om jag ska åka iväg på en anställningsintervju en bit bort.

Texten är uppdaterad 2012-03-08

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.