Industriarbetarnas tidning

”Borg måste ta bladet från munnen”

11 april, 2012

Skrivet av

Borg borde ut på banan. IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe efterlyser finansministern i debatten om företagens vinstmål. – För jobben och vår framtid är det en viktigare diskussion än bankernas räntor.

– Det är märkligt att finansminister Anders Borg är så tyst i en diskussion som är så oerhört viktig för Sveriges långsiktiga utveckling. Han borde ta bladet från munnen och säga vad han tycker om den kortsiktiga kvartalskapitalismen.

Anders Ferbe vill ha en livligare diskussion om ägandet och ägarnas ansvar för jobben och framtiden.

– Kortsiktigheten och de orimliga vinstmålen riskerar den långsiktiga utvecklingen av svensk industri. Och det kan vara förödande för jobben och välfärden. Därför krävs det en allvarlig diskussion.

Företagen måste självklart generera vinst, säger Ferbe. Men att ägarna kräver en avkastning på 15-20 procent av det kapital de satsat i företaget riskerar att dränera företagen på långsiktig växtkraft.

– Det är inte hållbart. Vi behöver stabila företag som går med vinst och där en så stor del som möjligt av vinsten återinvesteras i verksamheten.

Därför måste aktörerna på kapitalmarknaden lugna ner sig.

– Man kan jämföra med lönebildningen som var i olag hos oss tidigare. Vi tog vårt ansvar och växlade ned takten i löneökningarna. Det var bra, både för löntagarnas reallöneutveckling och företagens konkurrenskraft. På samma sätt måste nu ägarna ta sitt ansvar.

Anders Ferbe vill se ägarrepresentanter och företagsledare i diskussionen om hållbara vinstmål. Men han vill också att de fackliga personalrepresentanterna i bolagsstyrelser väcker frågan.

– Egentligen handlar det om en win-win-situation. Växlar man ner vinstkraven stärks företagens långsikta konkurrenskraft. Det gynnar ägarna långsiktigt. Och det är bra för jobben, för våra medlemmar och det är naturligtvis bra för Sverige som industrination.

– Problemet är om man hukar för diskussionen. Då riskerar vi att företagen sargas för tid och evighet.

Orimliga vinstmål i kombination med höga utdelningar och frikostiga bonussystem hotar inte bara företagens långsiktiga konkurrenskraft. Även stabiliteten i lönebildningen hotas, enligt Ferbe.

– Det är klart att det kan bli en tuffare diskussion om fördelningen av överskottet i företagen. Många ställer sig frågan: hur stor del av förädlingsvärdet ska gå till kapitalet och till lönerna?

– Här finns en oerhörd spänning som riskerar att göra lönebildningen mindre stabil än vad den är idag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.