Industriarbetarnas tidning

I dag hedras de som dödats på jobbet

27 april, 2012

Skrivet av

I dag stoppas arbetet i en minut på Systembalkong i Långshyttan. Det är en del av landsomfattande manifestation för att hedra de som dött på sina jobb. Under förra året dog 61 personer i Sverige i arbetsolyckor.

Från 2007 fram till idag har ungefär 60 personer dött varje år i arbetsolyckor, bara i Sverige. Det är mer än en person per vecka.

Enligt ILO, International labour organization, dör någon var 14 sekund i arbetsrelaterade olyckor eller sjukdomar.

– Jämför uppmärksamheten med när en fotbollsspelare dör på plan. Visst det är hemskt. Men när någon dör på jobbet nämns det oftast bara i en notis i tidningen, säger Mikael Hallén, regionalt skyddsombud på IF Metall Dalarna.

Det är LO som tagit initiativet till den tysta minuten som genomförs på arbetsplatser runt om i Sverige i dag klockan 12.

Mikael Hallén jobbar på Systembalkong i Långshyttan där kommer arbetet att läggas ned under en minut.

–  Alla anställda kommer att vara med. Chefen ringde och frågade om han också får vara med, säger Mikael Hallén.

Tillsammans med Håkan Hansson, också han regionalt skyddsombud i Dalarna, har Mikael Hallén dragit i gång något de kallar ”Bam-nätverket”, som står för Bra arbetsmiljö. De har bildat en Facebookgrupp och ordnar sammankomster för skyddsombud i Dalarna.

– Vi insåg att, herregud, vi måste börja samarbeta med arbetsmiljöfrågor. Hjälpa varandra. När skyddsombuden varit på kurs är de taggade. Vi jobbar för att hålla i engagemanget, säger Håkan Hansson.

Förra året var första gången de båda skyddsombuden lyfte frågan om en tyst minut för att hedra dödsoffren i arbetsplatsolyckor. Responsen blev över förväntan.

– Inom loppet av en timme fick vi 300 kommentarer på Facebook.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.