Industriarbetarnas tidning

Med propparna i hela dagen

19 april, 2012

Skrivet av Agneta Persson

Lyssnar du på talböcker eller musik när du jobbar? Det har blivit vanligare att använda egna musikproppar i öronen när man är i tjänst. Åsikterna om det är bra eller dåligt går isär.

Örat är känsligt för olika frekvenser

  • Allt oönskat ljud är buller enligt Arbetsmiljöverket. Det kan vara ljud som ”bara” är störande eller ljud som är direkt skadliga för hörseln.
  • Ljud är tryck-variationer i luften som sätter trumhinnan i svängning.
  • Ljudtrycksnivån anges i decibel, dB.
  • Örat är olika känsligt för olika frekvenser. I de flesta miljöer varierar ljudnivån under dagen. Vid mätningar används därför en genomsnittlig ljudnivå för en viss tidsperiod, till exempel en åttatimmars arbetsdag.
  • Arbetsgivaren är skyldig att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete där risker fångas upp, bedöms och åtgärdas. Saknas kunskap om hur man ska göra måste man anlita en expert, till exempel Företagshälsovården.

Källa: Arbetsmiljöverket

 

Mondi i Örebro. Ett taktfast dunkande från rullmaskinerna får fabriken att kännas som en Finlandsfärja. Snurrande pappersbalar skickar ut en heltäckande bullermatta i lokalen: Det susar, pyser, surrar och vibrerar. Här och var en radioapparat som skvalar.

I kontrollrummet sorterar tryckaren Jonas Larsson papper samtidigt som han lyssnar på talboken Sherlock Holmes.

– Man måste ha nåt för att inte huvet ska domna, säger han. Det utmanar hjärnan att vara med så att inte allt blir likadant hela tiden.

På dagskiften lyssnar han mest på musik. Kvällar och nätter, när det är lugnare på jobbet och han kan lyssna mer koncentrerat, blir det böcker. Gärna fantasy och helst på engelska för att utmana hjärnan lite mer.

För ett år sen köpte Jonas ett par avancerade musikproppar som stänger omvärlden ute så bra att han kan lyssna på låg volym, trots bullret. Förut försökte han använda vanliga musiklurar under hörselkåporna, men det funkade inte. För att kunna höra behövde han dra upp ljudet för högt. Dessutom blev det väldigt varmt runt öronen. Men nu funkar det fint. Är det något som blir lidande så är det lyssnandet, inte arbetet, försäkrar han.

– Så länge maskinen går så är det lugnt, men händer det nåt så kopplar jag direkt bort hörseln och in händerna.

Det är enformigheten som tillåter ett mer koncentrerat lyssnande, menar de vi pratar med. Servicemannen Mattias Olsson har olika arbetsuppgifter på fabriken och passar på att lyssna på böcker när han gör sånt som inte kräver för mycket uppmärksamhet.

– Det går inte när jag kör truck eller står vid rullmaskinen. Däremot om jag sitter i tryckeriet och övervakar, eller står och kapar hylsor.

Service- och miljömannen Yngve Svanstedt är inte lika förtjust. Han har jobbat här sen 1984 och sett tiderna förändras. Det är inte bara musikproppar i öronen det handlar om, säger han. Detta eviga pillande på den nya tekniken. Smartphones och läsplattor. Folk försvinner liksom in i en annan värld.

– Det får inte misskötas, säger han. En del utnyttjar det på fel sätt. Om man till exempel har rullat färdigt så kan man sätta sig och surfa i stället för att plocka i ordning. Det är fel att somliga får jobba mer än andra.

Tomas Sandberg, Pappers ordförande på Mondi, ser också hur användandet av den nya tekniken har blivit vanligare. Men det behöver inte per automatik bara vara något negativt, säger han.

– Det kanske inte är så tokigt att lyssna på böcker? Många i vår sociala grupp läser inte så mycket. Du kan lösa det med bra kåpor.

– Dessutom, ska industrin vara en attraktiv arbetsplats för ungdomar som vuxit upp med sånt som smartphones och läsplattor, måste det finnas ett utrymme att använda dessa på jobbet.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.