Industriarbetarnas tidning

Nej till rasism på schemat

18 april, 2012

Skrivet av Anna de Lima Fagerlind

Att våga ifrågasätta rasistisk propaganda. Det försöker Expo och IF Metall lära gymnasieelever på praktiska program. Dagens Arbete följde med och träffade fordonseleverna från Carlsunds gymnasium i Motala.

Så röstade man i Motala i riksdagsvalet 2010:

(Hur hela landet röstade inom parantes)

 • Moderaterna: 23,96 % (30,06)
 • Centerpartiet: 4,63 % (6,56)
 • Folkpartiet: 6,22 % (7,06)
 • Kristdemokraterna: 4,59 % (5,60)
 • Socialdemokraterna: 42,91 % (30,66)
 • Vänsterpartiet: 5,48 % (5,60)
 • Miljöpartiet: 5,22 % (7,34)
 • Sverigedemokraterna: 5,70 % (5,70)
 • Svenskarnas Parti: 0,14 % (0,01)

Källa: Valmyndigheten

 

Så röstade förstagångsväljare i riksdagsvalet 2010:

 • Moderaterna: 23 %
 • Centerpartiet: 6 %
 • Folkpartiet: 7 %
 • Kristdemokraterna: 2 %
 • Socialdemokraterna:28 %
 • Vänsterpartiet: 9 %
 • Miljöpartiet: 16 %
 • Sverigedemokraterna: 6 %

Källa: SVT:s vallokalsundersökning 2010

 

Expo

 • Antirasistisk stiftelse som kartlägger och granskar höger-extremism och rasism.
 • Stiftelsen är politiskt obunden och har tre verksamhetsområden: Expo Utbildning som föreläser i skolor, för partier, organisationer och myndigheter; Expo Research som samlar information om rasistiska organisationer och fenomen; och tidningen Expo samt sajten Expo.se, som bevakar högerextremism och rasism.

Den stora projektorduken fylls av en hakkorsflagga. Intill flaggan syns en ung kille med svarta byxor, grova kängor, bomberjacka och rakad skalle. Han är inte mycket äldre än dem i klassen.

–Expo bildades 1995, säger Niclas Nilsson till klassen och pekar på bilden av den unge nynazisten.

–Det var ingen slump. 1995 var killar som den här extremt våldsamma i Sverige.

Han berättar om morden på den 14-årige pojken John Hron, på flyktingen Gerard Gbeyo och på hockeyspelaren Peter Karlsson. Alla utförda 1995, av personer med kopplingar till rasistiska organisationer.

–Jag kommer att prata om de här organisationerna i dag, om vit makt-rörelsen, övriga partier och deras budskap, och om Expo.

Niclas Nilsson jobbar på Expo Utbildning. Han är i Motala för att föreläsa för klass FP09 om rasism, tillsammans med Henrik Johansson från IF Metalls ungdomskommitté.

Niclas Nilsson räknar upp de organisationer som är aktiva i Sverige i dag. När han nämner Nationalsocialistisk Front (NSF), numera Svenskarnas Parti, (SVP) nickar två i klassen igenkännande. SVP är relativt stora här i Motala.

Eleverna går tredje året på det fordonstekniska programmet på Carlsunds gymnasium. De är i IF Metalls lokaler för en utbildningsdag som ska förbereda dem för arbetslivet och lära dem mer om facket.

Expos och IF Metalls samarbete har pågått sedan september 2010. Expo erbjuder gratis föreläsningar i skolor om rasism och främlingsfientlighet medan en representant för IF Metall pratar om fackets roll i samhället.

–Vi försöker lära dem att våga ifrågasätta, att det man läser på internet inte alltid är sant. Får man bara in det har man kommit ganska långt, säger Niclas.

Föreläsningarna riktar sig särskilt till elever på praktiska program. Det beror dels på att det är där många framtida IF Metall-medlemmar finns, men också på att Expos undersökningar tyder på att intoleransen är högre bland de ungdomarna.

–Utbildning i mänskliga rättigheter ökar toleransen, men på praktiska utbildningar får man mindre sådan utbildning, säger Niclas Nilsson.

Dessutom, eller kanske just därför, riktar flera rasistiska organisationer in sig på ungdomar på praktiska program när de ska värva medlemmar.

–De här organisationerna är också starkt fackfientliga. Därför är det viktigt för oss att ta ställning mot dem, säger Henrik Johansson.

Han är här i dag för att prata om rasism på nätet, vilka hemsidor det finns och hur de hänger ihop.

Niclas fortsätter att berätta för klassen om de 40 grupper som är aktiva i Sverige i dag. Han pratar också om Sverigedemokraterna, men påpekar att de inte är en del av vit makt-rörelsen.

–Men de kommer från sådana grupper. Sverigedemokraterna har sina rötter i den rasistiska organisationen Bevara Sverige Svenskt.

Ingen i klassen reagerar när Niclas pratar om Sverigedemokraterna. I stället är det den sista delen av föreläsningen som skapar störst reaktioner. När Niclas visar de olika symboler som används av rasister börjar killarna viska till varandra. Och när han berättar att vissa organisationer anser att siffran 88 står för HH som i Heil Hitler börjar klassen skratta. Det var långsökt, tycker de.

De flesta i klassen tycker att det är intressant att få veta mer om de rasistiska organisationerna, och att det är bra att få informationen från annat håll. Oftast är det organisationernas egen propaganda som de får höra.

Niclas Nilsson känner själv att föreläsningen gick bra. Han fick inga frågor efteråt, men det oroar honom inte.

–Det kan vara mycket att ta in, men man såg att de lyssnade. Ibland skickar de frågor på mejl sen.

Inte heller Henrik Johansson får några frågor efter sin föreläsning. Men han får en positiv överraskning: ingen i klassen känner till avpixlat.se, en av de största rasistiska sajterna just nu.

–Det var bra. Bara de inte börjar gå in på den nu, säger Henrik Johansson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.