Industriarbetarnas tidning

Politisk brottning med oschysta medel

11 april, 2012

Regeringen brottas för tillfället med många problem, det är allt från Saudiaffären till inre stridigheter mellan partierna som försöker att positionera sig för att förbättra opinionssiffrorna.

En av de frågor som verkar splittra regeringen som mest är ungdomsarbetslösheten. Den biter sig fast på en oacceptabel hög nivå och var fjärde ungdom går arbetslös. I jämförelse med andra länder är detta en hög siffra.

Varför drabbas ungdomar hårdare än andra?
Orsakerna är flera men kan sammanfattas i brist på arbetslivserfarenhet, få kontakter i arbetslivet och otillräcklig utbildning.

Vad är då Centerns och Folkpartiets förslag för att pressa ner ungdomsarbetslösheten? Sveriges näringsminister, och tillika partiordförande för Centerpartiet, Annie Lööf uttalar sig käckt att de minsann tar frågan på allvar och de har offensiva förslag. Lösningen är att sänka lönerna.

Skulle detta vara offensivt? Detta må vara det mest defensiva förslag en svensk näringsminister uttryckt detta århundrade. Knappast att brottas med den verkliga problematiken.

Även Folkpartiet har slagit in på samma linje och major Björklund har föreslagit särskilda ungdomsavtal i kommunerna för de upp till 23 år. Lönen i dessa ungdomsavtal skulle vara 75 procent av lägsta lönerna.

Låt mig först tydligt klargöra att lönerna på svensk arbetsmarknad sätts i förhandling mellan arbetsmarknadens parter. Politiker som Lööf och Björklund ska hålla sina fingrar borta från svensk lönebildning.

Det är så uppenbart att bristen på politik och idéer för att tillskapa fler jobb gör regeringen, och framför allt de små partierna i regeringen, desperata. Och de som ska få betala priset för regeringens inkompetens denna gång är ungdomarna. Centern och Folkpartiet vill fortsätta på den inslagna vägen mot att införa en låglönemarknad och pressa arbetarnas löner. Tanken verkar vara att om priset på arbetskraft bara blir tillräckligt lågt så kommer alla att få anställning.

Vem är det som ska sänka lönerna nästa gång? Utlandsfödda? De som är äldre än 55 år?

I verkligheten, utanför regeringskansliet, förhåller det sig så att företagen anställer för att de behöver arbetsuppgifter utförda. Inte för att vara snäll, det var så himla billigt eller att det blir roligare på personalfesten.

De borgerliga partierna försöker med alla medel att förenkla problemet med arbetslöshet. Det finns inte något direkt samband mellan låga ingångslöner och ungdomsarbetslöshet. Med facit på hand vet vi exempelvis att halveringen av arbetsgivaravgiften för unga inte gett något resultat alls.

Vi har redan i dag kollektivavtal med en något lägre lön i början av karriären men vi kan konstatera att det hittills inte lett till fler arbeten.

I brottningsmatcher renderar oschysta grepp en varning. I denna politiska brottning vore det definitivt på sin plats!

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.