Industriarbetarnas tidning

”Pr-byråer inget för LO”

26 april, 2012

Pr-konsulter kan inte vända LO:s medlemstapp. Tvärtom. Det är vanligt hederligt fotarbete ute på arbetsplatserna som gäller. Det tycker Karl-Petter Thorwaldsson som är IF Metalls kandidat till ny LO-ordförande.

Dagens Arbete intervjuar honom en månad före LO-kongressen då en efterträdare till Wanja Lundby-Wedin ska väljas. Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i ABF och före detta ombudsman inom IF Metall, är en av fyra kandidater som LO-förbunden nominerat.

Medlemmarna i LO:s förbund och andelen som är med i facket har minskat starkt under de senaste åren. Vad vill du göra åt det?

– Det är en myt att den sjunkande organisationsgraden är ett tecken i tiden, att det handlar om den ökade individualismen, säger Thorwaldsson. Organisationsgraden har ju ökat bland tjänstemännen.

– Vi är för dåliga, det är min slutsats. Och det finns bara en väg ut ur det. När facket finns i medlemmarnas vardag, på jobbet och i samhället, ökar anslutningsgraden. Det syns på pappersbruk där facket är tydligt närvarande och på arbetsplatser där det finns klubbar eller sektioner.

– En rimlig målsättning är att varje medlem ska träffa någon från facket minst två gånger om året.

Thorwaldsson beskriver ett framtida LO som är något mer än en centralorganisation som mest sysslar med information och opinionsbildning. De 14 fackförbund som är med i LO rationaliserar allt mer, slås ihop och minskar antalet avdelningar. Avståndet till medlemmarna ökar. Det är här som LO kan stärka sin roll, enligt Thorwaldsson. Samarbete mellan facken, inom ramen för LO, kan bli länken direkt ut till medlemmarna.

På små arbetsplatser, där det inte finns någon facklig närvaro, kan LO:s företrädare göra besök och ordna arbetsplatsträffar. Varje fack för sig klarar inte det. Det samarbetet finns redan mellan förbund på olika platser i landet, på Gotland till exempel. Det kan handla om fackliga studier, arbetsmiljöfrågor, medlemsvärvning/information till nyanställda (ungdomar), familjedagar och facklig politisk samverkan med Socialdemokraterna (S).

Menar du att facklig politisk samverkan ska locka fler att gå med i facket?

– Ja. Man vill vara med i en fackförening som påverkar. Det gäller inte bara arbetsplatsen, utan också villkoren i samhället.

– Facklig politisk samverkan handlar inte i första hand om LO:s 65 riksdagsmän eller att LO:s ordförande sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Thorwaldsson nämner Kommunals kampanj för nattöppna dagis. En ”jätteframgång” enligt Thorwaldsson med genomslag i många kommuner. Han talar också om industripolitik och teknikcollege som startats på fackets och företagens initiativ.

– Det har höjt statusen på industritekniska program, fått fler ungdomar att söka, vilket har stor betydelse för kommunerna.

Allt fler ifrågasätter facklig politisk samverkan med S. I motioner till IF Metalls kongress fanns det till exempel förslag att välja samarbetspartners efter fråga. Hur kommenterar du det?

– LO är en intresseorganisation för våra medlemmar. Det är det viktigaste. Facklig-politisk samverkan ger oss större inflytande. Visst, man kan samarbeta med många andra. Men att samverka med ett parti ger oss mer inflytande.

Du tog upp tjänstemännens fack som har en högre organisationsgrad än LO. De har valt att satsa mycket på att förstärka försäkringsskyddet för medlemmarna. Kan det vara en väg att gå för LO?

– Vi kan inte göra som dom. Det är alldeles för dyrt. IF Metall utredde till exempel en inkomstförsäkring (som skulle komplettera sjukförsäkringen) hösten 2006. Den skulle kosta 350 kronor i månaden per medlem. För tjänstemännen kostade den 35 kronor i snitt. Samma gäller liknande försäkringar vid arbetslöshet.

– Det är därför det är så farligt för arbetare att dela upp kollektiva försäkringar efter grupper. Arbetare är alltid förlorarna. De är oftare arbetslösa, mer sjuka och jobbar inte lika länge som tjänstemän.

Hur tycker du att LO:s opionsbildning fungerar?

– Det finns nästan ingen alls. Vi är tillbakaträngda. Det beror på att vi inte har några ”stories” att berätta. Jag har aldrig upplevt att media är ogina att ta upp något om vi har bra saker att berätta.

– Jag tror inte på pr-byråer. Skapa opinion gör man genom bra idéer, det finns inga genvägar. Det viktiga med opinionsbildning är inte förpackningen, utan att man har något att säga. Det har LO varit dåligt på. Vi har tappat självförtroendet.

– Vi kan ta arbetsmiljön som exempel. Den ledande storyn i dag är att arbetsmiljön knappt är något problem längre. Men att 62 peroner dog på jobbet förra året berättas knappt.

Hur ser du på samordningen av avtalsförhandlingarna inom LO?

– Det är jätteviktigt. Att förbund hoppar av LO:s samordning är ett stort problem. LO får en svagare ställning, den fackliga solidariteten minskas. En grupp ska kunna gå lite fortare, lönemässigt. Vi måste få till överenskommelser om det, annars är det risk för inflation. Ingen vinner på att vi splittras.

Tre förbund gick ur samordningen i höstas (Livs, GS, IF M). Hur ska ni lösa sådana motsättningar?

– Oenigheten i höstas handlade bara om storleken på jämställdhetspotterna. Det var väldigt nära att det lyckades, men det var för ont om tid. Det hade gått att lösa, jag är övertygad om det. Kanske med en annan modell än satsningar som bygger på snittlöner i avtalsområdena.

LO-förbunden har delat upp sig i grupper som 6F och Facken inom industrin – hur rimmar det med bättre samordning?

– Facken inom industrin och industriavtalet har haft en positiv effekt på lönebildningen. Reallönerna har höjts rejält sen slutet på nittiotalet då industriavtalet skrevs på. Det är bara en gång som det inte lyckats (2011). Jag tror att det går att kombinera industriavtalet med en LO-samordning.

Vad tänker du göra om du blir vald, nästa avtalsrörelse börjar i höst?

– Vi måste börja jobba direkt, i sommar. Komma fram till hur en gemensam satsning ska se ut. Det blir ingen lång semester, om jag blir vald.

Du säger i en intervju i Arbetet att ”facket är fruktansvärt dåliga på att jobba med dem som är utförsäkrade och arbetslösa, och här borde vi skämmas allihop.” Kan du utveckla det?

– Den borgerliga regeringen har osynliggjort att folk far väldigt illa. De är medlemmar hos oss. Det är viktigt med sociala insatser. Förr gjorde vi alltid aktiviteter för dem, som ”Goa gubbar” i Göteborg. Vi borde bjuda in dem som har a-kassa.

Thorwaldsson säger att han inte är rädd för sossarna. Han tar upp en debattartikel av Socialdemokraternas nye ledare Stefan Löfven och partiets ekonomiske talesman Magdalena Andersson. I artikeln, som handlade om praktik och utbildning för arbetslösa, skriver de att ”Vi socialdemokrater kommer att skärpa kraven på dem som får stöd.”

– Jag tror inte alls på det där. Det är en myt att folk inte vill arbeta.

Han talar för en individgaranti för arbetslösa, att alla garanteras en aktiv åtgärd eller utbildning inom 100 dagar.

– Det finns pengar, det är inte det som är problemet. Arbetslöshetsförsäkringen ger ett stort överskott. De sänkta arbetsgivaravgifterna för ungdomar och restaurangmomsen kostar mycket. Om man använde de pengarna till stöd för de arbetslösa skulle alla kunna få en åtgärd.

Thorwaldsson talar om sin farfar som var glasarbetare i Lessebo. När han blev arbetslös ordnade arbetslöshetskommissionen så att han kunde vara med och bygga en väg. Thorwaldsson själv blev arbetslös 1982. Det tog bara två dagar, sen fick han ett beredskapsjobb. Hans dotter däremot blev arbetslös i januari i år. Först i slutet av mars fick hon sin första tid på Arbetsförmedlingen.

– Det är viktigt att LO formulerar en politik för full sysselsättning. Det är fackets hemmaplan.

Varför ska ombuden på LO:s kongress rösta på dig som LO-ordförande:

– Jag är välkänd i facket. Jag har rest runt och träffat folk sen 1990. Jag har erfarenhet av att leda stora organisationer, som ordförande i ABF i 12 år och som ordförande för SSU i fem år.

– Det är ett jättesvårt uppdrag. LO har tappat många år, det är inte enkelt att vända den utvecklingen. Men jag tror att jag kan det.

Vilka personliga erfarenheter talar för dig?

– Jag är gladbullrig, har lätt för att få med mig folk. ABF är en idéburen organisation, som facket. Man kan inte styra människor av plikt, det måste vara av lust.

Har du några skelett i garderoben?

– Nej, det tror jag inte. Jag har varit en offentlig person sen 1991. Jag satt i går och deklarerade priopoängen jag fått på SJ genom mina jobbresor.  Jo, en sak har jag gjort. Jag fick ett fortkörningsböter nyligen. Första gången i mitt liv.

Två snabba frågor: Vad är högsta ersättning per dag i a-kassan?

– 680 kronor om dagen.
(Rätt. Det innebär ca 16 000  kronor i månaden.)

Hur mycket kostar en liter mjölk?

– Vi handlar alltid ekologisk mjölk, den kostar 6 kronor. 
(Fel. Ekologisk mjölk kostar ca 10 kronor litern. Vanlig ca 8 kronor.)

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.