Industriarbetarnas tidning

Svårt att ta sig ur maskinen i nödläge

4 april, 2012

Skrivet av

En lysramp spärrar dörren till skördarens hytt samtidigt som maskinens bakdel är i vägen för nödutgången. Då ska det gå att lyfta av en glasruta om man snabbt måste ta sig ut. Anders Berbres har provat – han fick inte loss rutan.

I den otympliga skogsterrängen händer det ofta att skördaren – en skogsmaskin som fäller, kvistar och kapar träd – hamnar i lägen som gör att båda utgångarna är spärrade.

– Skulle maskinen ta eld då är man grillad, konstaterar Anders.

Han skulle aldrig köra skördaren över isbelagd myrmark av rädsla för att bli inlåst i maskinen om den går igenom isen. Anders har påtalat problemet för leverantören John Deere. I februari skickade han både bilder och filmer som visar vad han menar, men något svar fick han aldrig.

– Det är tyst. Det känns som att de skiter i det.

Ytterligare två personer som Dagens Arbete pratar med har påtalat samma sak för företaget. Inte heller de har fått någon respons.

Istället tog Anders kontakt med sitt fackförbund GS, som nu har skickat samma information till Arbetsmiljöverket. Facket vill att myndigheten ska göra en så kallad marknadskontroll, alltså kontrollera om maskinen uppfyller säkerhetskraven som ställs i Sverige och EU.

Vad Anders aldrig har fått veta är att han helt enkelt ska lyfta av rutan från nödutgången om han inte kan ta sig ut genom dörrarna. Det ska ta fem sekunder svarar en tekniker på John Deere när Dagens Arbete ringer.

När Anders får beskedet blir han förvånad. Innan han provar att ta loss rutan ber han en kollega att ansluta till platsen i skogen, för att ta emot glaset om det skulle trilla utåt. Det visade sig vara onödigt.

– Jag ser ju nu hur det är tänkt, men jag orkar inte lyfta av rutan. Nä, vi får då inte upp den i alla fall, säger han när han ringer upp igen.

Han beskriver hur man måste lyfta glasrutan fyra centimeter rakt upp för att få loss den från gångjärnen.

– Vi var två man som lyfte och drog. Det finns inte en möjlighet att man klarar av det.

Conny Matsson, arbetsmiljöansvarig på GS avdelning i Mellannorrland, gillar inte vad Anders beskriver.

– Som jag bedömer det är det definitivt inte en godkänd nödutgång. I så fall ska rutan bara falla ut, det ska inte finnas något hinder alls.

Jouni Havu, säkerhetsansvarig på John Deere i Finland och Sverige, säger att företaget har testat att lyfta ur glaset på modellen vid flera tillfällen utan att märka några problem. Information om säkerhet och utrymningsvägar ska också ingå i de instruktioner som kunderna får när de köper en maskin.

Det sitter dekaler i maskinerna som visar hur rutan tas loss, men finns det kunder som ändå känner sig osäkra kommer John Deere att erbjuda en praktisk demonstration.

– Ja, självklart. Och det här är något vi kan lära av, jag borde kanske säkerställa och påminna våra återförsäljare och instruktörer om att de går igenom rutinerna vid nödlägen med nya förare så att de verkligen vet hur man gör. I ett akut läge finns inte tid att lära sig detta.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.