Industriarbetarnas tidning

Tobias satte stopp för olyckstrappa

16 april, 2012

Skrivet av

Arbetskamraten ramlade fem meter från en trappa rakt ner i betonggolvet. Tobias Racz tvekade inte. Han lade ett skyddsombudsstopp på en gång.

Tips från Stefan Wiberg, arbetsmiljöombudsman, IF Metall

  • Om att fylla i papperen rätt:
    – Vi lägger krut på att skyddsombudsstoppen läggs  korrekt. Blanketten ska fyllas i rätt. Stoppet ska vara tydligt och överlämnas skriftligt till arbetsgivaren.Vi har åkt dit i Arbetsdomstolen en gång på att det inte fanns skriftlig dokumentation på att ett stopp hade lagts.
  • om när ett skyddsstopp är aktuellt:
    – Ett klockrent fall är där en operatör kapar plåt i en maskin med skarpa knivar och där skyddsanordningarna saknas. Då ska arbetet stoppas.
  • Om att försöka ha en dialog med arbetsgivaren:
    – Många frågor kan lösas med ett samtal. Men tveka inte att lägga ett stopp om det finns risk för omedelbar fara för liv och hälsa.

Tobias Racz stod i andra ändan av den stora lagerlokalen när han hörde skrik. Han fick kryssa mellan lådor med nytillverkade dragkrokar när han sprang mot ståltrappan där arbetskamrater samlats runt sin fallna kollega. Några hade redan börjat med första hjälpen. Andra var i chock. Tobias Racz fick en telefon i handen för att hjälpa ambulansen att hitta till Monoflex i Hallstahammar

– Det går inte att veta hur man ska reagera. Jag var lugn när jag pratade med ambulansen som kom hit snabbt, säger han.

Visst hade det nämnts att trappan var onödigt lång. Men ingen tänkte tanken att någon skulle ramla. Tobias Racz var ny som skyddsombud och tvekade inte inför att lägga ett skyddsombudsstopp efter olyckan.

– Det var aldrig något snack. Alla var bedrövade. Jag hade inte hunnit gå någon skyddsombudskurs men visste att man kunde lägga stopp.

Ingen såg när olyckan inträffade. Tre lagerarbetare stod med ryggen emot och hörde dunsen av fallet. Utredningen som gjordes slog fast att mannen på något sätt ramlat över räcket högst upp i trappan.

– Ingen vet varför eller hur han kunde falla, säger Tobias Racz.

Han som föll är fortfarande förlamad och har inte kunnat berätta.

Arbetsmiljöverket kom ut på inspektion och kom fram till att trappan inte var farlig. Trots det tog det bara några dagar innan företaget såg till att räcket kläddes in med ytterligare skyddsstänger. Under semestern, några månader senare, delade man av trappan vid mitten för att minska dess längd.

Efter olyckan stängdes produktionen ner på en gång och alla fick gå hem. Tobias Racz kliar sig i sitt yviga skägg och funderar en stund på frågan hur han påverkats av olyckan.

– Vi var arbetskamrater i tio år. Det tog över ett halvår innan jag gick upp i trappen. Självklart var det jobbigt. Vi kan inte gardera oss och bygga bort alla risker. Det är trots allt en industri. Men allt förebyggande är viktigt och att undvika stressen för då tar man genvägar.

Skulle du tveka att lägga ett stopp igen?

– Nej. Jag har bra dialog med företaget. De förstår att jag inte gör det för att jävlas utan för att det är viktigt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?