Industriarbetarnas tidning

Vad har du i din matlåda?

16 april, 2012

Skrivet av

Rester från i går eller ett välplanerat storkok? Vi åkte till Sandvik Coromant i Gimo och kikade i morgonskiftets matlådor. Och blev ganska hungriga.


Christian Morell, 35 ÅR, CNC-OPERATÖR (bild ovan)
I matlådan: Herrgårdskyckling och pasta.
Så är en bra matlåda: Jag har inte så höga krav, bara det är hemlagat. Jag skulle kunna leva på köttbullar och makaroner. Men Findus-lådor finns inte på kartan. Det är smaklöst – och dyrt.
Så fixar jag maten: Jag gör sju-åtta mat-lådor på en gång. Jag kockar en gång i veckan så har jag matlådor för två veckor.
Det funkar inte i matlådan: Fiskbullar.
Matlådehistoria jag minns: Det var någon som tog en annans matlåda. När den andre öppnade matlådan insåg han att det inte var hans. Men då var hans egen redan uppäten.

Afshin Ferdovsi, 44 ÅR, CNC-operatör

I min matlåda: Korv och pommes frites och hamburgare. Det är min fru som gjort det. 
Det brukar hamna i matlådan: Det kan vara vad som helst från dagen före.
Min favoritmatlåda: Ris och lammgryta.
Så är en bra matlåda: Man ska bli mätt. Och det ska vara bra för kroppen.
Mina matvanor på jobbet: Jag brukar äta i matsalen på fredagar. Då har de vad man kan kalla fredagsmys. Sista dagen i veckan, då är det godare mat.

 

 

 

Lena Pettersson, 56 år, styransvarig
I min matlåda: Matvete, grillade sojabitar, grönsaker och thaisås.
Lagade maten: Det var min dotter. Jag var hem till henne i går, och då brukar det bli rester.
Matvanor på jobbet: Jag har ofta matlåda, det brukar vara det man äter dagen innan.
Min bästa matlåda: Det är det som min arbetskamrat Jessika har i dag, stekt potatis och stekt blodpudding.
Udda matvanor: Alla tycker att jag äter konstigt. Jag till och med värmer filmjölken. Det blir godare! Bara 15–20 sekunder. Då kommer smakerna fram.
Bästa matlagningsprogram: Halv åtta hos mig, det är bland det roligaste som finns.

 

Anna-Karin Karlsson, 38 år, montör
I min matlåda i dag: Lasagne.
Matvanor på jobbet: Jag äter både matlåda och i matsalen. Det beror på om det blir något kvar dagen innan.
Min bästa matlåda: Pastasallad. Och lasagne blir alltid bra.
Så kommer jag på vad jag ska laga: Jag tittar mycket på recept och i kokböcker. Sen har jag barn som gärna äter samma sak hela tiden. Jag väljer sånt som funkar.
Bästa matlagningsprogram: Halv åtta hos mig. Det är kul att se hur olika människor lagar mat.
Min favoriträtt: Lammsadel med rostade rotsaker.

 

Tommy Eliardsson, 45 år, maskinoperatör
I min matlåda: Helstekta fläskkotletter med äppelmos.
Matvanor på jobbet: Det har blivit mycket matlåda. Men när jag äter med min vän Peter blir det matsalen.
Så ska en bra matlåda vara: Varm! Kall mat är det värsta jag vet. Pasta är ofta bra, det misslyckas man aldrig med.
Tips till andra: Ät inte efterfryst potatis. Det blir grynigt.
Lagar maten: Det är mest min fru. Hon är dagmamma och hemma. Ibland är det jag, men då blir det mest korv.
Så kommer vi på vad vi ska laga: Barnen har stort inflytande. I går var min fru ledig, då blev det roligare mat. Det handlar mycket om tid.
Han har lockat mig att se matlagningsprogram: Gordon Ramsey. Det har blivit en del de senaste veckorna. Jag har till och med tittat på Per Morberg, som jag inte tycker om. Men han får till det ibland.
Om min egen matlagning: Jag är dålig på att laga mat. Tur att jag är gift med en som kan. Visst skulle det vara roligt att kunna bättre, men inte så att jag vill gå en kurs.
Bästa sättet att värma maten: Hederliga värmeskåp som man stoppar en plåtlåda i. Det blir godare än mikro.

 

Tony Ingvarsson, 54 år, CNC-operatör
I min matlåda i dag: Rotfruktslåda och fläskfilé.
I såsen: Trattkantareller. Det fanns massor i höstas, ända in i november. Vi plockade jättemycket.
Så smakade maten: Faktiskt riktigt gott. Jag var lite skeptisk när jag såg det i går.
Min favoritmatlåda: Rotmos! Med fläsklägg.
Det funkar inte: Pommes frites. De blir degiga.
Så hamnar maten i matlådan: Ibland gör vi storkok på tre-fyra lådor. Oftast är det gumman som lagar. Vi har ingen matlista, men vi funderar på det. Vi hade det när ungarna var små.

 

Laga maten!

Lenas dotters vegetariska bitar

  • Blötlägg och koka sojabitar (quorn går också bra). Marinera hälften i lime, andra hälften i Texas Honey-marinad (finns på flaska i affären). Stek eller grilla.
  • Servera med vitlöksmarinerade stekta champinjoner, crème fraiche blandad med smulad fetaost, sweet chilisås och matvete.

Tonys frus rotsakslåda

  • Riv palsternacka, morot, potatis och lök. Stek allt i en stekpanna så det blir en stor kaka. Krydda med salt och peppar.
Så tar du hand om dina rester
  • Varm mat som ska sparas ska kylas ner så snabbt som möjligt, till exempel i kylen, i vattenbad eller utomhus.
  • Det går inte att säga hur länge mat kan sparas i kylen. Så länge den luktar och smakar bra och inte har möglat är det okej att äta.
  • Även när man fryser mat ska det gå så fort som möjligt för att inte en massa stora vattenkristaller ska bildas.
  • Fet mat håller sig sämre i frysen än mager. Fet fisk bara några månader, magert kött upp till ett år.

Källa: Livsmedelsverket

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.