Industriarbetarnas tidning

Vanligt att överrösta oljudet med musik

19 april, 2012

Skrivet av Agneta Persson

Att köra med egna lurar kopplade till mobiler och mp3-spelare i stället för att använda riktiga hörselskydd, är ingen ovanlig syn ute på arbetsplatserna.

Örat är känsligt för olika frekvenser

  • Allt oönskat ljud är buller enligt Arbetsmiljöverket. Det kan vara ljud som ”bara” är störande eller ljud som är direkt skadliga för hörseln.
  • Ljud är tryck-variationer i luften som sätter trumhinnan i svängning.
  • Ljudtrycksnivån anges i decibel, dB.
  • Örat är olika känsligt för olika frekvenser. I de flesta miljöer varierar ljudnivån under dagen. Vid mätningar används därför en genomsnittlig ljudnivå för en viss tidsperiod, till exempel en åttatimmars arbetsdag.
  • Arbetsgivaren är skyldig att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete där risker fångas upp, bedöms och åtgärdas. Saknas kunskap om hur man ska göra måste man anlita en expert, till exempel Företagshälsovården.

Källa: Arbetsmiljöverket

 

Vi mejlade fackets klubbar och avdelningar och frågade hur det står till med hörselskydden. Många svarade att det är vanligt att man antingen struntar helt i öronproppar och i stället överröstar bullret med egen musik, eller att man använder egna musiklurar innanför hörselkåporna. Så här skriver till exempel en klubbordförande: ”Folk går med egna trådlösa lurar med musik i. Detta i en miljö där andra använder proppar. Dessa lurar är inte så isolerade så arbetstagarna måste öka på volymen för att höra musiken. Detta innebär att uppmärksamheten försvinner.”

Kim Kähäri, hörselforskare på Sahlgrenska akademien vid Göteborgs universitet, säger att det är en oroväckande utveckling.

– Man tror sig skärma av, men det är en falsk trygghet för man måste ju överrösta bullret då.

Förutom risken för hörselskador finns det också en ökad risk för andra olyckor, påpekar hon.

– Det är nånting som händer när vi lyssnar på musik, vi går gärna in i den. I en farlig miljö måste man fokusera på sin omgivning.

Några studier vad mp3-lyssning i såna miljöer kan innebära för risk har inte gjorts.

– Om fackförbunden själva kan ryta till och säga att här har vi ett problem och lägga frågan på dagordningen, så kan vi lättare få gehör för att genomföra kartläggningar och utbildningsprojekt, säger Kim Kähäri.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.