Industriarbetarnas tidning

Var rädd om lurarna

19 april, 2012

Skrivet av agneta persson

Använder du hörselskydd på jobbet? Eller har du vant dig vid buller och slammer och tycker att det inte är så farligt? Var rädd om hörseln, den är känsligare än du tror.

Öran är känsligt för olika frekvenser

  • Allt oönskat ljud är buller enligt Arbetsmiljöverket. Det kan vara ljud som ”bara” är störande eller ljud som är direkt skadliga för hörseln.
  • Ljud är tryck-variationer i luften som sätter trumhinnan i svängning.
  • Ljudtrycksnivån anges i decibel, dB.
  • Örat är olika känsligt för olika frekvenser. I de flesta miljöer varierar ljudnivån under dagen. Vid mätningar används därför en genomsnittlig ljudnivå för en viss tidsperiod, till exempel en åttatimmars arbetsdag.
  • Arbetsgivaren är skyldig att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete där risker fångas upp, bedöms och åtgärdas. Saknas kunskap om hur man ska göra måste man anlita en expert, till exempel Företagshälsovården.

Källa: Arbetsmiljöverket

Kran & Pålning i Sjövik utanför Alingsås. I en sliten fabrikslokal från 1963 ligger långa formar till brädden fyllda av våt cement och dallrar i kapp. Krystian Jarosz öppnar betongbaskern och portionerar ut tonvis med nyblandad smet i pålformarna. När Dennis Wangvald skrapar till en jämn yta, svischar och svoschar det. Och när Marek Szewczyk kör ner en vibrerande dammsugarslang här och var för att få bort all luft, tävlar det ilskna brummandet med övrigt skrammel, slammer, bröt och radioskval om vad som kan låta mest.

Öronproppar? Nej, det använder ingen. Det är inte så farligt, säger de. Man blir van. När Marek kör travers och det låter dunka dunka, då åker propparna in. Och när Krystian och Dennis kör slipen, då tar de också fram hörselskydd. Men annars får det vara.

– Jag älskar höga ljud, förklarar Dennis. Det gäller musik och det gäller arbetsmiljön. Det är tråkigt när det är tyst.

Lite tråkigare skulle det gärna kunna vara enligt Glenn Bergenstoff. Han är regionalt skyddsombud och i dag går han skyddsrond på Kran & Pålning. Killarna må ha vant sig, men öronen har det inte. Och det man tror skadar mest, skrammel och slammer, behöver inte nödvändigtvis vara det som är värst.

– Radioapparater som står och skrålar kan ibland vara den största boven i dramat, säger Glenn.

Något som blivit allt vanligare på senare år är att anställda i stället för riktiga hörselskydd stoppar in egna lurar kopplade till mobiler och mp3-spelare. Och för att överrösta buller och slammer måste volymen upp rejält. Glenn ser det varje vecka.

– Det är framför allt en generationsfråga, säger han. Vanligast är det mellan tjugo och tretti. Jag tror många kommer att få hörselproblem framöver.

Men musik är ju trevligt. Det finns till och med forskning som visar att musik på jobbet kan få dig att må bättre och minska stressen. Så var går gränsen? Problemet är inte helt lätt att lösa. Det finns hörselkåpor med inbyggd radio eller med möjlighet att koppla in sin egen musikspelare, men det är inget bra alternativ anser Glenn.

– De dämpar ljudet väldigt bra. För bra. De som använder radiokåporna är nästan onåbara och det är ju inte så smart när det finns truckar och annat i närheten.

Trots bullriga arbetsplatser blir det sällan anmärkningar i Glenns besiktningsprotokoll. För i nio fall av tio finns rätt skyddsutrustning på plats. Högst ansvarig att se till att den används är arbetsgivaren – som enligt Glenn generellt sett har dåliga kunskaper om arbetsmiljö över huvud taget.

– Men jag tycker att lite personligt ansvar måste den enskilde också ta.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?