Industriarbetarnas tidning

Volvo PV ändrade sig om tyst minut

26 april, 2012

Skrivet av

Volvo PV i Göteborg vägrade först att låta personalen hålla en tyst minut för att hedra arbetskamrater som dött på jobbet. När Dagens Arbete ringer upp produktionschefen har företaget ändrat sig. Den tysta minuten ska bli av.

I morgon fredag kommer arbetet på många arbetsplatser runt om i Sverige att stanna upp klockan 12. Det är LO som initierat en tyst minut för att hedra alla de personer som dött på sina arbetsplatser. Bara i Sverige dör mer än en person i veckan på sitt jobb.

Men på Volvo Personvagnar i Göteborg sade företaget nej när IF Metall ville delta i manifestationen,

– För oss är det beklagligt. Vi var beredda att göra det när som helst under dagen. Det är inte tiden som är viktig, utan symbolhandlingen. Det är ett sorgligt beslut av en global koncern, säger Carlos Rebelo Da Silva, Huvudskyddsombud på Volvo PV.

Enligt Carlos Rebelo Da Silva svarade företaget att tysta minuter kan enbart tänkas bli aktuella vid större incidenter inom eller utanför företaget.

– Volvo Lastvagnar i Tuve tyckte det var självklart och välkomnade initiativet. Personligen tycker jag det är märkligt beslut av Personvagnar. Det är en global industri med verksamhet i många världsdelar, säger Carlos Rebelo Da Silva.

På Volvo Lastvagnar kommer den tysta minuten att äga rum klockan 08:00 imorgon.

Men när Dagens Arbete ringer upp Magnus Hellsten, produktionschef på Volvo PV, visar det sig att företaget ändrat sig. Den tysta minuten kommer att genomföras på Volvos PV:s samtliga fyra fabriker.

– Om jag ska vara ärlig har inte frågan hamnat på mitt bord. Vi har haft en informationsglapp i systemet. Det har blivit ett missförstånd. Vi planerar för att ha det här stoppet, säger han.

Tog ni först beslut om att inte ha den tysta minuten och nu har ni ändrat er?

– Jag vet inte riktigt vart det kommer ifrån. Det har inte kommit till mitt bord. Som ansvarig för bilproduktion i Sverige har jag inte fått frågan.

– Vi ska se hur vi rent praktiskt ska lösa det. Det rör sig om 10 000 människor. Och jag vet heller inte hur väl det här är spridet.

Enligt huvudskyddsombudet togs frågan upp första gången i början av januari?

– Någon har säkert fått frågan. Jag vet inte vem. Men min ambition nu när jag fått frågan på mitt bord är att vi ska försöka genomföra det här på ett klokt och bra sätt.

Den tysta minuten blir av?

– Yes sir, säger Magnus Hellsten.

Det är LO som tagit initiativet till den tysta minuten som genomförs på arbetsplatser runt om i Sverige i morgon. Från 2007 fram till idag har ungefär 60 personer dött varje år i arbetsolyckor, bara i Sverige.  Det är mer än en person per vecka.

Enligt ILO, International labour organization, dör någon var 14 sekund i arbetsrelaterade olyckor eller sjukdomar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.