Industriarbetarnas tidning

”Det är lätt att vara efterklok”

15 maj, 2012

Conny Broén, ny chef på Försäkringskassan på Gotland, säger att det är svårt att kommentera Tore Hägboms ärende eftersom det är så många år sedan. Ingen av de inblandade är kvar.

Conny Broén, chef på Försäkringskassan på Gotland, säger att det är svårt att kommentera Tore Hägboms ärende eftersom det är så många år sedan. Ingen av de inblandade är kvar. Efter en snabb titt i akten beklagar han att man inte sett den röda tråden, att Tores besvär hängde ihop med olyckan.

– Det är jättetråkigt. Men det är lätt att vara efterklok. Jag tror att vi är mer observanta i dag. Vi ser människans helhetsbild på ett annat sätt.

Han säger att synen på psykiska besvär förändrats, kassan har blivit mer uppmärksam på den typen av skador.

Vad gäller Tores arbetsskada håller Försäkringskassans jurist delvis med om kritiken från LO-TCO Rättsskydd. Han tog över målet från en kollega och säger att kassan borde ha utrett bättre från början. Under rättegången i Kammarrätten fanns det mycket ny information som kassan inte tagit in. Rättegången i Kammarrätten slutade också med att kassan ”medgav bifall”, vilket betyder att kassan gick med på att Tores besvär berodde på olyckan 1982.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.