Industriarbetarnas tidning

En mästare i tigande tal

14 maj, 2012

Politiker, statsmän, kungar och enskilda personer talar med anhöriga, vänner och bekanta, men de kan i perioder vara förtegna och avstå från att möta journalister och medier i det offentliga livet.

En partiordförande eller ledamot i den svenska riksdagen är vald av människor. De har olika förpliktelser gentemot sina uppdragsgivare. Tystnaden, eller tigandet, och talandet betingar varandra.

När Håkan Juholt hade talat färdigt som socialdemokratisk partiordförande, skrev han samtidigt ut en läxa till sin efterträdare. Stefan Löfven har fått en lektion i den svåra konsten att andas rätt, när det är tid att öppna munnen och säga orden till allmänheten.

Tigandet kan leva av visdom och dyrköpt erfarenhet. Många personer och befattningshavare lär sig det med tiden och av nöd och tvång. Sällan eller aldrig har så få ord av en svensk partiordförande lett till så mycket sympati och förtroende.

Tigande och talande verkar ömsesidigt. Tystnaden vilar i talets puppa. Vackra färger i ordets vingar kommer sig av det som länge varit osynligt för omvärlden. Politikern Stefan Löfvens puppa och larv växte och utvecklade sig när han var IF Metalls ordförande.

Stefan har lärt sig att förena ett fackligt förtroendeuppdrag med den svåra konsten att lyssna och att hysa respekt för det som kallas motpart, men som hellre borde benämnas partner i dialog, ty arbetsgivaren kan inte fortleva och verka utan de anställda.

Ingen bilmotor, lyftkran eller komponent till en maskin kan komma till utan idéer och praktiskt arbete. Det handlar om att giva arbete åt någon och att taga och bejaka uppdraget. Hjärnan tiger, när den blir centrum för tankar och teorier, men den klarar sig inte utan hjärta och lungor och det som liknas vid själ och ande hos en människa. Människan tar emot ord och åsikter och lämnar ifrån sig fenomen av samma karaktär. Stefan Löfvens tigande under en tid kommer sannolikt att förlösas i mogna uttalanden, frågor och visioner i politikens värld framöver.

Stefan blev fosterbarn, när modern lämnade bort honom. Löfvens bakgrund som förbundsordförande i IF Metall har en skepnad av hans person och dessa inger förtroende och löfte hos folket och allmänheten. Han har arbetat på Posten och ett sågverk och han har varit anställd som svetsare på Hägglund & Söner i Örnsköldsvik.

Formgivaren till en bilmodell eller arkitekten bakom en stadsplan måste först tänka, överväga och pröva sina idéer inom sig och till en början med bland de förtrogna och närmast stående i uppdraget. En politiker i Löfvens position bör vara en mästare i tigande och talande. Detta ska senare bli till praktik och konkret verklighet.

Att tiga och att tala, överväga i tystnad och verka i gärning, så lyder Stefan Löfvens praktik som politiker och partiordförande. Håkan Juholt hade ett kort eller obefintligt avstånd mellan tigandet och talandet. Puppan, larven och fjärilen blev nästan till på samma gång och släpptes fria utan en tålmodig väntan.

Stefan Löfvens inställning till kärnkraft, löne-bildning på arbetsmarknaden, avreglering i tidigare monopolområden och politik inom sysselsättning har fått och tar alltjämt sin näring av dialogen mellan de fackliga organisationerna och arbetsgivarna. Han är klokare och visare genom de erfarenheterna än vad han hade varit utan dem. Ja, han blir en bättre socialdemokrat och partiordförande i kraft av de kunskaperna.

Personligheten Stefan Löfven och den allmänna uppfattningen om honom som människa kommer att flytta gränser mellan det förflutnas block och tänkta hinder, när menigheten ska rösta till riksdag, landsting och kommun år 2014.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.