Industriarbetarnas tidning

Ferbe: Tysk löneökning bra för Sverige

11 maj, 2012

Skrivet av

Facket ser positivt på att Tyskland lättar på inflationsmålet. – Det är bra för Europa, de tyska löneökningarna har varit för låga, säger Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande.

Men han vill idag inte säga hur förbundets egna lönekrav kommer att påverkas av utvecklingen i Tyskland.

– Kortsiktigt tror jag inte att den påverkar oss så mycket, snarare mer på lång sikt. Men det är klart, det kommer att bli svårare för våra motparter att hänvisa till den låga löneökningstakten i Tyskland.

Om nu Sverige i likhet med Tyskland är ett ”överskottsland” med stort plus i bytesbalansen och hög produktivitetstillväxt – innebär det att löneökningarna i Sverige också varit för låga?

– Över sikt så tror jag inte det. Vissa enstaka år kan de ha varit för låga medan de vissa enstaka år kunnat vara för höga. Men över en längre period har löneökningstakten varit i paritet med omvärlden och gett stabilitet åt Riksbankens inflationsmål.

– Eftersom den tyska inflationstakten ligger under den svenska är det fullt rimligt att de glider upp något i inflationstakt. Det är bra för Europa och bra för Sverige.

Är det Tyskland ni kommer att titta på när lönekraven formuleras?

– Vi kommer som vi brukar göra en sammanvägd bedömning och vikta de olika konkurrentländerna mot varandra och titta på hur löneutvecklingen ser ut där. I den sammanvägningen väger Tyskland och Norden tyngst eftersom det är dit det mesta av exporten går.

Är det slut med att gå i takt med Europa om nu Sydeuropa nästan kollapsat och Tyskland drar iväg?

– Först ska vi se vad det verkligen blir för utfall i Tyskland. Det vet vi ännu inte när det gäller det stora avtalet inom verkstadsindustrin.

– Vad gäller löneökningstakten i förhållande till Europa måste man se över tid. Vissa år ligger man över, andra år befinner vi oss aningen under snittet. Det är så man får förhålla sig.

– Man måste se Europa som en helhet och komma överens med motparten om en helhetsbild.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.